Kingsi mijenjaju mjesto prebivališta

Kingsi mijenjaju mjesto prebivališta

Glavni grad Californije, Sacramento, uskoro bi mogao ostati bez jedinog sportskog kluba u gradu, NBA momčadi Kingsa. Pred Kingsima je godina izazova, možda i posljednja u Sacramentu.

Najveći problem za Kingse je dvorana, jer Arco Arena je uz Detroitovu Oburn Hills Palace najstarija u ligi, a posjeta na utakmicama Kingsa je prošle sezone bila druga najmanja u ligi. Gradonačelnik Sacramenta Kevin Johnson se nada kako će ipak uspjeti zadržati Kingse u gradu.

"U jednom trenutku, ukoliko ne uspijemo da izgradimo novi zabavno-sportski kompleks, oni će se preseliti. Nemam u ovom trenutku pištolj uperen u glavu, ali vrijeme prolazi i nije mnogo ostalo do konačne odluke", rekao je Kevin Jonhson, gradonačelnik Sacramenta, čovjek koji je 12 sezona igrao u NBA ligi.

Bilo je u planu da se izgradi nova dvorana u centru grada vrijedna oko 600 miliona dolara, ali ideja nije prošla na glasanju u gradskoj skupštini. Naime, stanovnici Californije su trebali u narednih 15 godina plaćati dodatnih 25 centi poreza i tim novcem bi se izgradila dvorana, ali od toga nema ništa.

Komesar lige David Stern je rekao kako je pred Kingsima godina dana kada trebaju odlučiti o svojoj sudbini. Ukoliko ne uspiju naći novac za novu dvoranu sigurno će se preseliti negdje. Kingsi su u Sacramento stigli 1986. iz Kansas Cityja, a upravo je taj grad jedan od kandidata za novi dom Kingsa. Pored Kansasa kandidati su još Anaheim i San Jose u Californiji, te Las Vegas u Nevadi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.