Kirilenko i Rusija u polufinalu
Sjajna partija Andreija Kirilenka

Bez poraza među četiri najbolja

Kirilenko i Rusija u polufinalu

M. Maksimović

Posljednji, četvrti polufinalista Eurobasketa 2011 je Rusija. Selekcija Davida Blatta je nastavila sjajan niz bez poraza, te je u četvrtfinalu bila bolja od Srbije 77:67. Protivnik Rusije u polufinalu je Francuska.

Rusi su zasluženo u polufinalu, jer su tokom skoro cijele utakmice bili u vodstvu,koje je sredinom druge četvrtine dostiglo 11 poena prednosti.

Srbija je stalno bila u zaostatku, prijetila je ali su Rusi uvijek imali igrača koji može pogoditi tricu. Tako je Ponkrashov pogodio za + 8 na otvaranju drugog poluvremena, baš kao što je zabio Vorontsevich za 44:40, četiri i pol minute prije kraja treće četvrtine.

Kada je Fridzon poentirao za 72:63 minut i pol prije kraja utakmice, Rusi je stigla na korak do polufinala. Još jednom je Srbija došla na -5, ali je Kirilenko siguran sa linije slobodnih bacanja. Sve dileme oko pobjednika su nestale 24 sekunde prije kraja nakon trice Monye.

Andrei Kirilenko odličan, 11 poena, 11 skokova, 6 asista, dok su 11 dodali Khryapa i Vorontsevich. Srbiju su u životu držali koliko su mogli Krstić sa  13 poena i 5 skokova, i Teodosić sa 20 poena ali i devet izgubljenih lopti. Rusi su bili bolji u skoku, pogotovo u ofanzivi (14-5). Srbi su izgubili čak 19 lopti.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.