Ko će preuzeti ulogu velike Lise Leslie?

Večeras počinje nova sezona WNBA lige

Ko će preuzeti ulogu velike Lise Leslie?

Teme:

Večeras počinje nova sezona WNBA lige. Zadnje dvije sezone ova liga je mnogo napredovala, kako po pitanju kvaliteta, tako i po pitanju marketinga i broju gledatelja u dvoranama.

Naslov prvaka brani ekipa Phoenix Mercuryja, koja je i ove sezone prvi favorit, a među kandidatima za naslov prvaka su pojačani Connecticut, prošlogodišnji finalisti Indiana Fever, te uvijek moćni Los Angeles Sparks.

Ove godine nećemo gledati ekupu Sacramenta, koja, zbog nezanimanja publike u ovom gradu za žensku košarku, više ne postoji.  Na WNBA parketima neće biti najbolje igračice svih vremena Lise Leslie, koja je završila profesionalnu karijeru.

Može li Sun do kraja?

Po mnogima prvi favorit za osvajanje naslova prvaka u Istočnoj konferenciji je ekipa Connecticut Suna, koja je ove sezone znatno pojačana. Trener Mike Thibault je udovoljio zahtjevu Lindsay Whalen za tradeom, a za uzvrat je dobio prvi izbor drafta na kojem je uzeo sjajnu Tinu Charles. Najdominantnija igračica na koledžu posljednjih godina je predviđena za novu Lisu Leslie.

Pored Tine Sun je dobio i njenu suigračicu s koledža Renee Montgomery, sjajnu šutericu Karu Lawson, te vrlo dobro krilo DeMayu Walker. Njih četiri bi u kombinaciji sa Sandrine Grudom (najboljom evropskom igračicom prošle godine) i sjajnom Anete Jekabsone trebale odvesti Sun najmanje u finale Istoka.

Naslov prvaka Istoka brani ekipa Indiana Fevera koja nije doživjela bitnije promjene u odnosu na prošlu sezonu. Jedino što se promijenilo je to da se konkurencija pojačala, pa će Feveru biti mnogo teže. Tamika Catchings, Jessica Davenport, Katie Douglas i Ebony Hoffman bi i ove sezone trebale odvesti Fever u doigravanje. Velike promjene je doživjeo New York Liberty.

Liberty je doživio dosta promjena. Presili su u Seton Hall, trenerica Anne Donovan sada na raspolaganju ima strašan tim. Iz Mercuryja je stigla sjajna Cappie Pondexter, kao i Nicole Powell. Dres Libertyja je obukla i veteranka Taj McWilliams, a tu je i odlična Janel McCarville. Liberty bi konačno trebao u doigravanje. Između tri preostala tima treba tražiti još jednog putnika u doigravanje.

Washington Mystics je pred početak sezone doživio težak udarac. Naime, zbog povrede koljena cijelu sezonu će propustiti Alana Beard, tako da bi sav teret trebao pasti na leđa veteranke pristigle iz Shocka, Katie Smith. Atlanta Dream je prošle sezone bila najprijatnije iznenađenje lige. Nakon 4-30 skora sezonu prije, prošlu su završili sa 18-16 i izborili doigravanje.

Brazilke Erika De Souza i Iziane Castro i ove sezone će biti glavna snaga Dreama, Angel McCoughty će ponovo biti zadužena za snažnu odbranu, Sancho Lyttle za organizaciju igre, a blizanke Coco i Kelly Miller bi trebale da potvrde talenat. Chicago Sky je doživio dosta promjena. Sky se preselio u Allstate Arenu u Rosemont, najbolja igračica kluba Candice Dupree je otišla u Mercury, a došla je Shameka Christon.

Sylvia Flowles ima dosta problema sa povredom i to je najveći upitnik kod Skya. Ukoliko ona bude zdrava, u paru sa rookijem Epiphanny Prince, Sky može do doigravanja. Nekako se čini da Washington ima najmanje šansi da se nađe u doigravanju, a da će borba između Atlante i Chicaga biti zanimljiva do samog kraja.

U LA-u se moraju naviknuti na život poslije Lise

Phoenix Mercury će pokušati postati prva ekipa nakon Sparksa 2001. i 2002. godine koja je odbranila naslov prvaka. Cappie Pondexter je otišla u New York, ali je došla Candice Dupree iz Chicaga. Diana Taurasi, MVP WNBA i Eurolige prošle sezone, ponovo će predvoditi Mercury, a pomoć će joj pružati australska veteranka Penny Taylor, te mlada Tangela Smith. Mercury je siguran učesnik doigravanja.

Glavi konkurent Mercuryju za naslov prvaka na Zapadu biće ekipa LA Sparksa. U Staples Centru će se morati prvo naviknuti na odlazak Lise Leslie, ali u liku Candace Parker već imaju novu zvijezdu. Pored nje u klub je iz ugašenog Sacramenta stigla organizatorica igre, Portugalka Ticha Penicheiro, a DeLisha Milton-Jones i Tina Thompson će pored njih dvije činiti okosnicu tima koji ide na naslov prvaka.

Doigravanje bi trebao dohvatiti i Seattle Storm, koji je jedna od rijetkih ekipa u ligi koja je zadržala sve igračice iz prošle sezone. Sue Bird će biti prva zvijezda Storma i ove sezone, a u klub su stigle Svetlana Abrosimova i Le'Coe Willingham. Mnogo toga će zavisiti od zdravstvene situacije Lauren Jackson. Ukoliko ona bude sto posto spreman Storm ne bi trebao propustiti doigravanje.

Najbliži osvajanju četvrte pozicije koaj vodi u doigravanje je ekipa San Antonio Silver Starsa. Becky Hammon će i u 33. godini biti lider Starsa, a Sophia Young će joj biti glavni pomagač. Njih dvije će pokušati odvesti Starse u doigravanje. Ostale dvije ekipe imaju dosta problema.

Minnesota Lynx je dobila novog trenera, Cheryl Reeve, a u klub je stigla i Lindsay Whalen. Ona će, zajedno sa zdravom Seimone Augustus, pokušati odvesti Minnesotu u prvo doigravanje nakon šest godina. Rebekkah Brunson i Hamchetou Maiga-Ba će im biti podrška, a najveći problem je neiskustvo. Osim njih četiri sve ostale igračice nemaju više od dvije sezone u ligi.

Tulsa Shock će biti pod posebnim povećalom ove sezone. Shock je preselio iz Detroita u Tulsu, promijenio je trenera, sada je tu Nolan Richardson, a stigla je i bivša atletska zvijezda Marion Jones. Ostalih promjena u igračkom kadru nije bilo. Kara Braxton, Amber Holt, Amanda Thompson i Natsha Lacy su ostale, ali je pitanje koliko će im trebati vremena da se priviknu na novi sistem igre Nolana Richardsona.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.