Kralj predao tron starcima iz Teksasa
Foto: EPA

San Antonio novi NBA prvak

Kralj predao tron starcima iz Teksasa

M. Šljivak

Košarkaši San Antonio Spursa novi su prvaci NBA lige. Tim Gregga Popovicha je u AT&T Centru u petoj utakmici velikog finala savladao Miami Heat 104:87, te su s ukupnih 4:1 osvojili peti naslov prvaka u historiji.

Miami je odlično otvorio meč. Dobro su zatvorili reket na otvaranju utakmice, a LeBron James je nemilosrdno punio koš Spursa. Poveo je Heat s 8:0, a prve poene domaći košarkaši postižu preko Tima Duncana nakon tri i po minute igre. 

Imao je Heat dvocifrenu prednost većim dijelom prve dionice. Ipak, Spursi su malo probudili u finišu. Napravili su seriju od 12:0, te su došli do samo minus četiri na tri minute prije kraja prve četvrtine. 

Ipak, LeBron James je s pet poena u finišu dionice ponovo odveo Heat na solidnih devet razlike, da bi prvu četvrtinu zaključio Kawhi Leonard s linije slobodnih bacanja za 29:22 nakon prvih 10 minuta igre.

Imao je Miami prednosti sve do tri minute prije kraja prvog poluvremena. Fantastičnom odbranom Spursi su uspjeli zaustaviti napade tima s Floride. Uspjeli su Miami ostaviti gotovo pet minuta bez postignutih poena, a na drugoj strani su blistali Ginobili, Leonard i Duncan. 

Novom serijom od 12:0 su preuzeli vodstvo koje su zadržali do kraja prvog poluvremena, na koje su otišli sa sedam poena prednosti, 47:40.

Put do koša Spursa Miami nije mogao pronaći ni nakon četiri minute igre u nastavku. Nevjerovatnom odbranom Spursi su održavali prednost iako ni oni nisu bili efikasni u napadu. Ipak, proradio je napad kada je trebao. Patty Mills je s osam uzastopnih poena odveo svoj tim na plus 18, da bi Manu Ginobili trojkom pet minuta prije kraja podigao prednost Spursa na 21 poen, 65:44.

Klupa San Antonia je presudila ovaj meč. Naročito je u trećoj dionici briljirao Mills, a s druge strane aktuelni prvaci nisu imali pravi odgovor na fantastičnu igru domaćeg tima, pa se u posljednju četvrtinu ušlo s 19 poena prednosti u korist Spursa, 77:58.

Uspio je Heat u jednom trenutku da spusti prednost na minus 14, ali Duncan i Parker nisu dopustili da Miami dovede meč u zanimljivu završnicu. Spursi su održavali veliku prednost, pogađali su gotovo svi igrači na parketu, te je samo bilo pitanje s kojom će razlikom teksaški tim dobiti ovaj meč.

Godilo je domaćim košarkašima buđenje Tonyja Parkera, koji je do posljednje dionice ubacio samo dva poena, te je tim Gregga Popovicha do kraja iskontrolisao utakmicu, te su došli do osvajanja titule prvaka NBA lige.

Kawhi Leonard je predvodio San Antonio s 22 poena i 10 skokova. Manu Ginobili je s klupe ubacio 19 poena, Patty Mills je dodao 17, a Tony Parker je dodao 16, a Tim Duncan 14 poena. Kod Heata LeBron James je imao 31 poen i 10 skokova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.