Krstić: Svi su napredovali

Krstić: Svi su napredovali

Nakon završenog EP u košarci na kojem su svoju nadmoć ponovo pokazali Španjolci, koji su naslov od prije dvije godine i odbranili u finalu protiv Francuske (98:85), polako se spušta zavjesa na reprezentativne košarkaške akcije tokom ljeta.

Kulminacija je bila Litvanija i mnogobrojnije izdanje Eurobasketa koje je moglo zadovoljite svačije ukuse.

Tako smo imali jedan Dream-team, evropski naravno, sa Španijom u glavnoj ulozi. Mnogo kvalitetnih reprezentacija kao što su Francuska, Rusija, Litvanija i druge. Euro-košarkaški samit ponudio je i selekciju koja nas je sve totalno oduševila i zainteresovala, a mislimo naravno na Makedoniju. Imali smo mnogo novih timova, vidjeli smo Gruziju, Crnu Goru, pa eto, vidjeli smo i našu reprezentaciju. Bila je tu i jedna Finska, koja je bila zaista tvrd protivnik za sve. Kako reče neko iz tabora te selekcije: "Konačno smo pokazali da nismo samo dobri u sportovima u kojima se kaciga nosi na glavi".

Evropska košarka sada će proširiti bazu. Mnoga će djeca u Finskoj, Gruziji, kod nas, ponovo poželiti ući u košarkaške dvorane i probati imitirati Rannikka, Shengeilu, Teletovića i ostale.

Suđenje, kako je potvrdio i sam Božidar Maljković bilo je na vrhunskom nivou. Čak smo imali i prijavljeni pokušaj podmićivanja, koji je jedan Njemački sudija i prijavio FIBI. To je zaista i jedina mrlja na šampionatu, mrlja koja uopšte nije trebala jednoj selekciji kao što je Grčka.

Koliki je napredak kada su u pitanju i ostale selekcije, a koje nam je poklonio Eurobasket u Litvaniji, možda najbolje oslikava zadnja rečenica u izjavi Nenada Krstića, centra reprezentacije Srbije odmah nakon povratka u Beograd, a koju je dao srbijanskim medijima:

"Naš narod lako zaboravlja uspjeh, posljednje dvije godine svi su nas hvalili poslije Evropskog prvenstva u Poljskoj i Svjetskog šampionata u Turskoj. Ne treba puno zamjerati ovoj ekipi, mnogo je tu mladih igrača, koji će reprezentativni dres nositi još dugo, neki i sledećih deset godina. Igrali smo srcem, borili se i to niko ne može da nam ospori. Iskreni navijači, koji to znaju, daju nam veliku podršku. Druga je stvar što svi napreduju, igraju košarku, a mi više nismo velesila od prije 10-15 godina."

Inače, ova izjava od strane Krstića izrečena je upravo u trenutku kada su srbijansku selekciju na aerodromu dočekali desetci navijača, upravo oni najiskreniji, koji nisu zamjerili osmo mjesto Srbije na šampionatu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.