Lakersi na pola puta
Pau Gasol: sjajna partija centra Lakersa

NBA finale

Lakersi na pola puta

Pobjedom od 101:96 nakon produžetka, igrači LA Lakersa došli su na pola puta od svoje petnaeste titule prvaka NBA lige. U dosta izjednačenoj utakmici, na kraju su ipak više sreće imali domaći košarkaši koji su ovom pobjedom došli u sjajnu poziciju.

Tako blizu, a tako daleko. Orlando je imao pobjedu u svojim rukama. Kod 88:88 Hedo Turkoglu asistira za alley- oop Courtneyu Leeu, a ovaj promašuje na veliku radost prepunog Staples Centera, i odlazi se u produžetak. Kobe Bryant je stajao kao ukopan na liniji slobodnih bacanja gledajući potez beka Magica , i bio je šokiran. Kroz sjećanje su mu prolazili teški momenti, i porazi pogotovo oni prošlogodišnji od Bostona. Pomislio je na trenutak, ako ovo uđe treba čekati još barem godinu, ali sreća je bila na strani Lakersa. 

Prva četvrtina je protekla u izjednačenoj igri oba tima, završivši rezultatom  15:15, a onda u drugoj četvrtini igra Lakersa  odlazi na jedan viši nivo. Rezultat druge dionice  25:20 za domaći tim malo je podgrijao atmosferu u dvorani, domaći navijači su već polako počeli slaviti naslov, iako još ima da se odigraju najmanje dvije utakmice u Orlandu. Orlando nije postojao na parketu u drugoj  dionici, osim Rasharda Lewisa koji je sjajnom igrom držao mađioničare u igri. Od 20 poena Orlanda Lewis je postigao 18. 

Orlando je u trećoj dionici meča odigrao daleko bolje, što se odmah odrazilo i na rezultatu. 30:23 za Orlando odvelo je utakmicu u jednom drugom smjeru. Takva igra Orlanda netjerala je igrače Lakersa da se u nastavku meča vrate glavom na parket, jer očito su već bili u mislima proslave titule. Lakersi posljednju dionicu dobivaju sa 25:23, i tako se odlazi u produžetak. 

U produžetku daleko bolja igra Lakersa , posebno se istakao Pau Gasol koji sa 7 poena u produžetku donosi pobjedu domaćem timu, i veliku prednost pred nastavak serije. 

Kobe Bryant je meč završio sa 29 poena , dok je Pau Gasol ostvario 24 poena i 10 skokova, a solidnu ulogu u pobjedi jezerana ostvario je i Lamar Odom sa 19 poena. U redovima Orlanda prvo ime bio je Rashard Lewis sa 34 poena, od čega 18 u drugoj četvrtini, Howard je stavio 17 uz 16 skokova, ali je imao čak 7 izgubljenih lopti od ukupno 20, koliko su izgubili igrači Orlanda. 

Serija sada seli u Orlando, gdje će se prvi put nakon 9. juna, 1995. godine igrati finalna utakmica. 

Rezultat:

LA Lakers – Orlando 101:96 (2-0)




NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.