Lakersi po petnaesti put
Kobe je uzeo svoj četvrti naslov

NBA Finale

Lakersi po petnaesti put

Pobjedom 99:86 igrači LA Lakersa su došli do svoje četvrte pobjede u seriji nad Orlando Magicsima i tako osvojili svoj petnaesti naslov prvaka. Kobe je osvojio svoj četvrti naslov, prvi nakon 2002. godine i odlaska Shaqa u Miami.

Čekao je sedam. Čekao je dugih sedam godina da bi začepio usta svima koji su sumnjali u njegov kvalitet. Kobe Bryant ili Crna mamba ,uzeo je svoj četvrti prsten, prvi bez Shaqa. Bio je najbolji igrač Lakersa cijele sezone, činio je ekipu boljom od ostalih, i zaslužio je ovaj naslov i titulu MVP-a finala. Lakersi su dobili dvije utakmice na Floridi, i tako sa 4-1 savladali Orlando koji uopće nije bio loš, samo možda malo iznenađen svojim uspjehom i impresioniran Lakersima. 

Mađioničari su dobro krenuli u utakmicu, dobili su prvu četvrtinu sa 28:26, a onda su Lakersi krenuli dosta ozbiljnije. Velikom serijom od 16-0, uključujući dvije trice Arize i jednu Fishera otišli su na poluvrijeme sa vodstvom 56:46. U nastavku opet Lakersi briljiraju, i dobivaju i treći period sa 20:15, da bi se Orlando malo trznuo i dobio posljednju dionicu sa 25:23, ali nedovoljno za preokret. 

Kobe Bryant je ponovo bio prvo ime susreta sa 30 poena, veliku podršku je imao u fenomenalnom Pau Gasolu koji ja ostvario double-double učinak sa 14 poena i 15 skokova, Trevor Ariza je imao 15 poena, Derek Fisher 13, a s klupe je ponovo bio odličan Lamar Odom sa 17 poena i 10 skokova. Lamar Odom je tricu šutirao 3/3. Kod Orlanda prvo ime bio je Rashard Lewis sa 18 poena i 10 skokova, Howard je dodao 11 poena i 10 skokova, dok su Hedo Turkoglu, Rafer Alston i Courtneey Lee dali po 12. 

Kobe Bryant je bio presretan po završetku meča. Čim je završio meč uzeo je kćerku u naručje i odjenuo joj zlatni dres Lakersa proslavljajući ovaj prsten više nego ostali. Vjerovatno je imao više motiva od ostalih. Prve izjave je dao odmah po završetku meča. 

"Tako je teško osvojiti titulu, počeli smo iz početka i ovdje smo ponovo, ovo je zbilja osjećaj poput sna.", a na pitanje šta misli o kritikama koje su cijelu sezonu stizale na njegov račun da nikad neće osvojiti prsten, i da treba zahvaliti Shaqu za prethodna tri rekao je:

"Ne moram slušati takve kritike, te idiotske kritike, ovo je najveća stvar, ovo je osjećaj poput sna, ne mogu vjerovati da je došao ovaj trenutak. "

Odmah nakon utakmice čestitao je i Shaq. Na Twitteru je poslao poruku: "Čestitam Kobe, zaslužio si ovaj trenutak, uživaj u njemu“. 

Phil Jackson je imao posebno razloga za slavlje. Od jutros, on je najveći trener u NBA historiji. Svojim desetim naslovom prvaka prestigao je legendarnog trenera Boston Celticsa Reda Auerbacha koji je osvojio devet. 

"Pušiću cigaretu večeras u sjećanje na Reda, bio je sjajan tip.", rekao je nasmijani Big Phil, koji je osvojio prvu titulu bez onih prepoznatljivih brkova. 

I tako, spuštena je zavjesa na još jednu sjajnu NBA sezonu, Lakersi naredne sezone kreću u novi lov, srušiti Boston s vrha lige. Trebaće još dvije titule, ali nije teško. S ovakvim Bryantom, mladićima poput Arize i Bynuma, te odličnim Gasolom i Odom ništa više nije nemoguće.



NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.