Lakersi u finalu

NBA Playoff

Lakersi u finalu

LA Lakers su prvi NBA finalist nakon sinoćnje pobjede nad Denver Nuggetsima od 119:92. Drugu godinu zaredom igrači Phila Jacksona su se plasirali u finale, i sada čekaju protivnika iz duela Orlando-Cleveland.

LA Lakers su odigrali najbolju utakmicu u doigravanju, i na kraju sa visokih 27 koševa razlike savladali Denver Nuggets, 119:92. Phil Jackson je poznat kao veliki motivator svojih igrača, a to je najbolje pokazao ovaj put. Od samog početka Lakers su letjeli parketom Pepsi Centera. Phil Jackon je po svaku cijenu želio izbjeći sedmu utakmicu u Los Angelesu, očito svjestan činjenice da je sedam mečeva u polufinalu zapada protiv Houstona utjecalo na slabije igre njegovih igrača u prva tri meča serije protiv Denvera. 

U prvoj četvrtini jezeraši su igrali veoma čvrstu odbranu na Billupsu nedozvolivši mu da razigrava svoje suigrače na onom nivou iz polufinalne serije protiv Dalasa, što se na kraju odrazilo i na krajnji rezultat prve dionice 25:20 za goste. U drugoj dionici momci u žutom predvođeni Kobe Bryantom na vanjskoj poziciji, te odličnim Gasolom i Odomom pod obručem zaigrali su još agresivnije, te se na veliki odmor odlazi vodstvom gostiju iz Californie rezultatom 55:47. 

Drugo poluvrijeme Lakers su podigli procenat šuta za tri poena, i tako se razlika penjala do nedostižne za domaći tim. Posljednju četvrtinu su igrači Denvera odigrali potrošivši previše lopti na nerezonske šuteve, što se u konačnici odrazilo na krajnji rezultat meča, poniznih 27 razlike za Lakerse. 

Ključevi sjajne igre LA Lakersa leže u odličnom vođenju momčadi, u ovom trenutku bez sumnje najboljeg NBA trenera Phila Jacksona, kolektivnoj igri kojoj je upravo on posvetio veliku pažnju. Kobe Bryant je igrao meč za tim, za razliku od nekih mečeva kada je igrao isključivo za vlastitu statistiku, ali i u timskoj igri je uspio ostvariti 35 poena i 10 skokova. Trevor Ariza (17 poena) iz meča u meč se razvija u sjajno nisko krilo, kojem je Phil predvidio da će u dogledno vrijeme biti igrač na nivou čak  i Carmela Anthonya. U reketu su Lakers odigrali perfektno, Pau Gasol je ostvario 20 poena, 12 skokova i 6 asista, dok je Lamar Odom imao također 20 poena, i uz takvu timsku igru rezultat nije mogao izostati. Lakers su imali nevjerovatnih 100 % sa linije slobodnih bacanja, 24/24, dok su za tri poena gađaliu 9/16, a ukupan procenat šuta iz igre bio im je 57, 3 %, najviše u ovom playoffu. Lakers su tako ostvarili svoje jubilarno trideseto NBA finale, i loviće svoju 14 titulu, dok će Jackson pokušati uzeti svoju desetu titulu. 

Denver je imao 30 pobjeda u nizu u svom Pepsi Centeru, ali je izgubio dvije od tri utakmice protiv Lakersa, tako da im je finale promaklo. Carmelo Anthony je na svoj 25 rođendan ostvario 25 poena, a J.R.Smith je dodao 24, ali im to nije pomoglo. Ipak, moraju biti zadovoljni, jer su po prvi put u zadnjih 25 godina ušli u finale konferencije.

Rezultat:

Denver – LA Lakers 92:119 (2:4)
 


Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.