LeBron brani tron protiv ljutih Warriorsa
Foto: EPA

Počinje veliko finale NBA lige

LeBron brani tron protiv ljutih Warriorsa

M. Šljivak

Veliko NBA finale, duel Golden State Warriorsa i Cleveland Cavaliersa, počinje u noći s četvrtka na petak.

Biće to duel prethodna dva prvaka i timova koji su igrala i prethodna dva finala u najjačoj ligi svijeta.

Sada je došlo vrijeme za konačan obračun. Warriorsi su itekako željni osvete nakon prošlogodišnjeg poraza, koji je bio veoma bolan, jer su imali sve u svojim rukama i prednost od 3:1 u seriji.

Na kraju su Cavsi po prvi put došli do naslova prvaka. Ispunio se veliki san LeBrona Jamesa, kojeg je upravo Golden State godinu dana ranije zaustavio na putu do novog prstena.

Iskoristili su maksimalno Cavaliersi u prošlosezonskom finalu povredu  Stepha Curryja. Prva zvijezda Warriorsa je bila neprepoznatljiva, ali ove sezone stvari će biti mnogo drugačije.

Očito je da je Golden State mnogo jači u odnosu na prošlu sezonu. Tu je i strašni Kevin Durant, koji će uz Klaya Thompsona i Curryja čini taj ubojiti tio Warriorsa, koji djeluje potpuno nezaustavljivo.

LeBron James s druge strane nema namjeru da prepusti tron. Kralj ponovo igra čudesnu sezonu, oko sebe ima sjajnu ekipu koja se uz samo jedan poraz prošetalo do finala preko slabašne Istočne konferencije.

Šta onda tek reći za Warriorse? Oni su bez poraza u dosadašnjem dijelu doigravanja (12-0) i u ovo finale ipak ulaze kao favoriti, bez obzira što je na suprotnoj strani LBJ sa Irvingom i Loveom pored sebe, te gomilom izuzetno dobrog pomoćnog osoblja.

Ovo bi za tim iz Oaklanda mogla biti posljednja sezona u kojoj će biti dominantan tim na putu za titulu. Pola tima će ovog ljeta ostati bez ugovora, među kojima je i Steph Curry.

Želja za novim naslovom će sigurno biti dodatni motiv Curryju, ali mnogo više motiva ima često kritikovani i izdajnikom proglašeni Kevin Durant. 

Durantula je u ovaj tim došao po naslov prvaka. Iako ga mnogi pljuju zbog te odluke, svako ima pravo da bira, a realno i s druge u liku LeBrona imamo čovjeka koji je zbog prstena napravio isto i otišao iz Clevelanda u Miami.

Izvjesno je da nas čeka zaista pravi spektakl. Prvi meč je na rasporedu tri sata iza ponoći, a finale bi, ako ode u sedam utakmica, moglo trajati do 18. juna.

Slijedi novi obračun - dio treći.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi