Litvanci ostavili Španiju bez medalje
Foto: FIBA

Utakmica za treće mjesto

Litvanci ostavili Španiju bez medalje

M. Šljivak

Reprezentacija Litvanije do 17 godina pobijedila je večeras Španiju 81:63, te je osvojila treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Zaragozi.

Domaća selekcija je odigrala jako loš meč i na kraju su Litvanci sasvim zasluženo osvojili bronzu.

Krenula je Litvanija žestoko. Pogađali su sve na otvaranju, Španci nisu ništa, pa je nakon prvog perioda već bilo plus 15 za Litvance (23:8). 

Drugi period donosi dosta izjednačeniju igru. Nisu domaći košarkaši uspjeli da ozbiljnije ugroze vodstvo protivnika, pa se i na odmor otišlo sa plusom od 15 poena, 44:29.

Sve dileme oko pobjednika riješene su u trećoj četvrtini. Litva je ponovo dominirala, ovaj dio igre su dobili 22:10, te su u posljednju četvrtinu ušli sa nedostižnih 27 poena prednosti, 66:39.

Bez većih problema su priveli meč kraju, te su došli do trećeg mjesta na Svjetskom prvenstvu.

Do trijumfa ih je vodio Arnas Velicka sa 18 poena, dok je na drugoj strani Martinez imao 17 poena i 15 skokova.

Peto mjesto osvojila je selekcija Kanade koja je pregazila Francusku 99:68, dok je Australija u borbi za sedmo mjesto savladala Južnu Koreju 83:76.

Utakmica za 3. mjesto:

Litvanija - Španija 81:63

LITVANIJA: Vaiciunas 6, Vilys, Uleckas 9, Sargiunas 14, Velicka 18, Kozys 9, Poska 7, Daugela, Kisunas 12, Vasiliauskas 4, Juozaitis 2, Balciunas.

ŠPANIJA: Busquets 8, Gonzalez, Lopez 5, Carrasco 2, Bernacer 12, Alocen 2, Mendiocote, McCarthy, Ehigiato, Martinez 17, Slavador 2, Parra 15.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi