Lorbek i Splitter kompletirali petorku

ACB liga

Lorbek i Splitter kompletirali petorku

Erazem Lorbek i Tiago Splitter kompletirali su najbolju petorku ACB lige za ovu sezonu. Oba igrača su izabrana prvi put u najbolju petorku lige u kojoj su još Ricky Rubio, Juan Carlos Navarro i Carlos Suarez.

Za najboljeg centra lige izabran je Brazilac iz redova Caja Laborala koji je izabran za najboljeg od strane igrača, trenera i novinara, a jedino su navijači više glasova dali Barcinom centru Franu Vazquezu. Splitter je sasvim zasluženo izabran za najboljeg, ove sezone je uz Mirzu Teletovića bio najbolji igrač Caje, a sa 21.6 poena po utakmici najbolji je strijelac lige.

„Bio sam povrijđen sredinom sezone, pa nisam mogao dati sto posto od sebe, a nekoliko puta nisam mogao nikako igrati. Ali na moju sreću na kraju sezone sam se potpuno oporavio i odigrao sam dobro i pomogao svom timu u najvažnijim trenucima. Mislim da možemo još bolje da odigramo“, rekao je Tiago Splitter nakon što je izabran u najbolju petorku ACB lige ove sezone.

Erazem Lorbek je izabran za najbolju četvorku lige. Slovenac je tri sezone igrao u Unicaji i nije baš zadovoljio ukuse španske javnosti. Nakon toga je otišao iz Španije, da bi se onda vratio u Barcelonu i postao neizostavan član prve petorke. Odličnim igrama je izborio mjesto i u najboljoj petorci lige.

Ove sezone u dresu Barcelone Erazem Lorbek ima u prosjeku 9.9 poena i 4 skoka po utakmici. Najbolju utakmicu ove sezone odigrao je u 12. kolu protiv Valladolida kada je upisao 18 poena i 11 skokova. Pored Splittera i Lorbeka u konkurenciji za najbolju četvorku i peticu bili su još Fran Vazquez, Matt Nielsen, Richard Hendrix, Savane Sitapha, Esteban Batista, Mirza Teletović i Marko Banić.

Naš reprezentativac je skupio ukupno 9 glasova, po tri od trenera, igrača i navijača, dok ni jedan novinar nije glasao za Mirzu. Mora se priznati da je ovako mal broj glasova za našeg reprezentativca razočarenje, ne samo za nas. Na mnogim španskim forumima ljudi koji prate košarku ne mogu da vjeruju kako igrač koji je ove sezone igrao na visokojoj razini može dobiti manje glasova od Savanea ili Hendrixa.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.