Ludnica u Helsinkiju: Finska stigla nemoguće i pobijedila
Foto: EPA

Poljaci poraženi nakon dva produžetka

Ludnica u Helsinkiju: Finska stigla nemoguće i pobijedila

M. Šljivak

Košarkaška reprezentacija Finske pobijedila je Poljsku nakon dva produžetka 90:87 u 3. kolu grupe A Eurobasketa.

Domaća slekcija je odlično ušla u meč. Odličnom igrom u prvoj četvrtini su stvorili 10 poena prednosti (18:8), a tokom druge dionice su imali i po 14 poena prednosti.

Međutim, Poljska se sjajnom serijom vratila u meč. Završnica prvog poluvremena donosi seriju od 10:0 i na taj način su spustili prednost na samo minus četiri, 36:32.

Imali su u nastavku Poljaci napad za izjednačenje. Nisu ga iskoristili, a Finci su to iskoristili da na sredini igre u ovom dijelu igre odu na plus sedam, 43:36.

Ipak, Poljaci nisu posustali. Uspjeli su okrenuti meč u svoju korist, a trojkom Waczynskog na dvije minute prije kraja trećeg perioda dolaze do vodstva (47:48).

Mučili su se Finci u tim trenucima da dođu do koša. Poljske akcije su išle na 216 centimetara visokog Karnowskog s kojim se finski centri nisu mogli nositi. Ipak, ni Poljaci nisu uspjeli da dođu do veće prednosti i nakon 30 minuta igre rezultat je bio neriješen, 52:52.

Igra koš za koš viđena je većim dijelom posljednje dionice.Finci jednostavno nisu uspijevali da dođu do poena, što su njihovi protivnici maksimalno koristili.

Imala je Poljska na minut i po do kraja čak i devet poena prednosti (57:66), ali su zatim potpuno stali. Nevjerovatni Finci su uspjeli da se potpuno vrate, a Markkanen je zakucavanjem donio izjednačenje 66:66. Imala je Polsjka potom šut za pobjedu, ali ga nisu iskoristili, te se otišlo u produžetke.

Prvi produžetak donosi velika uzbuđenja. Igralo se koš za koš, a zatim Huff pravi veliku grešku. Gubi loptu, pravi namjernu grešku, a Poljaci to koriste i na minut do kraja dolaze do plus tri, 73:76.

Ipak, Koponen zatim pogađa trojku za izjednačenje, da bi na 12 sekundi do kraja Slaughter pogodio za novo vodstvo Poljske, 76:78.

Tu nije bio kraj uzbuđenjima. Markkanen pogađa za novo izjednačenje na tri sekunde do kraja (78:78), a Poljaci ne koriste novu šansu za pobjedu.

Ušlo se u drugi produžetak i naravno i dalje je bilo dosta uzbuđenja. 

Finska je na kraju u samoj završnici prelomila ovaj meč. Uspjeli su doći do pobjede nakon velike borbe i blizu su plasmana u narednu fazu takmičenja.

Lauri Markkanen je predvodio Fince sa 27 poena, Petterri Koponen je dodao 21, a na drugoj strani su Slaughter i Waczynski ubacili po 18 poena.

EP, 3. kolo:

Finska - Poljska 90:87(18:8, 18:24,  16:20, 14:14, 12:12, 12:9)

FINSKA: Koivisto 6, Huff, Lee 4, Salin 10, Kotti 8, Koponen 21, Nuutinen, Rannikko 2, Lindbom, Markkanen 27, Wilson, Murphy 10.

POSLJKA: Sokolowski, Cel, Slaughter 18, Kulig 12, Zamojski 2, Ponitka 14, Waczynski 18, Koszarek 3, Gielo 11, Karnowski 9, Gruszecki, Hrycaniuk

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi