Maccabi na evropskom tronu: Ponos Izraela šokirao Kraljeve
Foto: EPA

Maccabiju naslov

Maccabi na evropskom tronu: Ponos Izraela šokirao Kraljeve

M. Šljivak

Košarkaši Maccabija iz Tel Aviva osvojili su titulu prvaka Evrope. Na završnom turniru Eurolige održanom u Milanu, Ponos Izraela je u finalnom susretu nakon produžetka savladao Real Madrid rezultatom 98:86.

Već se nakon prve dionice znalo da će ovo obiti veoma zanimljiv meč. Maccabi je favorizovanom Realu pružio sjajan otpor. Imali su odličan uvod u utakmicu, vodili su sa šest poena prednosti, ali je proradio večeras odlični Rudy Fernandez. Zahvaljujući njemu, Kraljevi su nakon prve dionice imali poen prednosti, 16:15.

Real je dominirao većim dijelom druge četvrtine. Sergio Llull je sjajno vodio igru, asistirao, a najviše je to koristio Felipe Reyes.  Imao je Real u nekoliko navrata 11 poena prednosti, ali se Maccabi nije predao. 

Serijom od 11:2 u posljednje četiri minute drugog perioda Maccabi je spustio prednost na samo dva razlike, koliko je bilo nakon prvog poluvremena, 35:33.

Nastavio je Maccabi sa sjajnom igrom u drugom poluvremenu. Poenima Rickyja Hickmana su nakon dugo vremena došli do vodstva 41:40, a izjednačena košarka se igrala sve do kraja treće dionice.  Nakon 30 minuta igre Real je imao dva poena prednosti, 55:53.

Posljednja dionica je ponudila ponovo dosta izjednačenu košarku. Sergio Rodriguez je pogađao na jednoj strani, Maccabi je uzvraćao na drugoj, pa se ušlo u veoma zanimljivu završnicu. Poenima Tyresea Ricea na tri minute do kraja Maccabi je izjednačio rezultat 67:67, a potom su nakon time-outa uspjeli da odu na četiri poena prednosti 73:69.

Zatim je Real sa slobodnih bacanja izjednačio rezultat na 73:73, Maccabi je imao šut za pobjedu, no Tyrese Rice je promašio, te se ušlo u produžetke. 

Potražite više informacija na temu Euroleague:

Rice je u produžetku pogađao, asistirao, pa je Maccabi uspio da prelomi meč u svoju korist, te da na kraju dođe do titule u Euroligi. 

Maccabi je do naslova vodila odlična timska igra, a najefikasniji je bio Tyrese Rice sa 26 poena, Hickman je ubacio 18, Devin Smith je dodao 15 i Blu 14. Kod Reala Sergio Rodriguez je ubacio 21 poen.

Zaprati BC Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
BC Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.