Mamuze "ubole" Mavse po treći put, Rakete smanjile na 3:2

NBA, play-off

Mamuze "ubole" Mavse po treći put, Rakete smanjile na 3:2

I dok su u Istočnoj konferenciji već poznata dva učesnika polufinala play-offa, potvrda da se na Zapadu igra mnogo bolja i kvalitetnija košarka stiže i nakon protekle noći. 

Naime, svi dueli su otišli u šestu utakmicu, a sinoć su pobjedom od 109:103 u seriji sa 3:2 San Antonio Spursi poveli protiv Dallas Mavericksa. 

Najbolja partija u play-off Dirka Nowitzkog od 2012., baš kao ni najbolja partija Vincea Cartera od 20120., nisu pomogle Mavsima da dođu do svoje treće pobjede u duelu sa Mamuzama. Carter je sa 28 ubačenih poena bio najefikasniji igrač Mavs, dok je njemački košarkaš ubacio dva poena manje i upisao 15 skokova. Raspoloženi dvojac imao je i odličnu podršku u Monte Ellisu koji je ubacio 21 poen. Ipak, ostatak gostujućeg sastava nije imao svoj dan.

S druge strane u redovima Spursa čak pet košarkaša zabilježilo je dvocifreni učinak, a najefikasniji je bio Tony Parker sa 23 ubačaja. Najiskusniji košarkaš domaćeg tima Manu Ginobilli pružio je sjajnu partiju kao u svoju najboljim danima, te pored 19 poena, uspješno je asistirao pet puta za svoje saigrače. 

Centarska linija domaćina odradila je dobar posao. Splitter je postigao 17 poena i zabilježio 12 skokova, po ššest u odbrani, odnosno napadu, dok je identičan skakački učinak imao i Tim Duncan uz jedan poen manje. I leonard je dao značajan doprinos pobjedi svog tima sa 15 poena i osam skokova.

Serija se seli u Dallas, gdje će nekadašnji NBA šampion pobjedom pokušati da seriju odvede u maksimalnu sedmu utakmicu.

Za razliku od Spursa Rocketsi su domaćim trijumfom od 108:98 nad Portland Trail Blazersima samnjili vodstvo rivala u seriji na 3:2, te tako je produžili na još jednu utakmicu. 

Iako je njegov tim poražen u petoj utakmici bek Portlanda Damian Lillard dugo će pamtiti ovja meč. Naime, Lillard je postao prvi igrač nakon 1991. godine i Tim Hardawaya koji je u svojih prvih pet play-off utakmica zabilježio učinak od 125 poena i 35 asistencija. Inače Lillard je susret završio sa 26 poena i osam uspješnih dodavanja, ali nije bio najefikasniji igrač svog tima. Poen više od njega upisao je Matthews.

Raspoloženi LaMarcus Aldridge falio je svom timu protekle noći, samo osam poena krilnog centra Portlanda nije bilo na njegovom nivou.

U redovima Raketa poeni su bili ravnomjerno raspođeni. Pet igrača postiglo je 10 i više poena, a Howard je bio najefikasniji igrač Houstona sa double-double učinkom od 22 poena i 14 skokova. Poen manje od svog saigrača dao je sjajni Lin, dok je Parsons ubacio 20. Harden je brojao do 17.

Naredni, šesti, meč igra se u Portlandu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti