Mavsi prva žrtva Spursa na putu ka prstenu
Foto: EPA

Doigravanje u Zapadnoj konferenciji

Mavsi prva žrtva Spursa na putu ka prstenu

M. Šljivak

Zapadna konferencija NBA lige i ove sezone je naspram Istoka izgledala dominantno. Ipak, na Zapadu nažalost u doigravanju ima mjesta za samo osam timova, koji su zaista fantastični.

Dueli u doigravanju nam donose zanimljive serije, a titulu prvaka Zapadne konferencija brane San Antonio Spursi.

San Antonio Spurs - Dallas Mavericks

Duel teške kategorije, obračun za Texas, očekuje nas već u prvoj rundi doigravanja. Mavsi su uz dosta muke izborili mjesto među osam najboljih ekipa Zapada, a za protivnika će već u prvom krugu imati najbolji tim lige San Antonio Spurse.

Tim Gregga Popovicha je i ove sezone pobjeđivao kad je i koga je htio. Pokazali su Spursi da nisu prestari za velike stvari, a želja za osvajanjem novog prstena kod Duncana i Parkera je još veća nakon što su prošle sezone jednim šutem Raya Allena ostali bez naslova.

Spursi su opasni sa svih pozicija. Dok Duncan nemilosrdno trpa pod košem, šuteri poput Greena, Belinellija koriste svaku priliku da unište protivnika. Sve konce organizacije igre drži Tony Parker, koji je osnovna pokretačka snaga Spursa i u ovom doigravanju. Klupa Spursa je dovoljno široka, pa će Spursi i u ovom doigravanju biti veliki favoriti.

S druge strane Dallas je iza sebe imao veoma "tanku" sezonu. Jedva su izborili doigravanje, a ključ u igri Mavsa pored Dirka Nowitzkog biće, ove sezone jako dobri Monta Ellis, te duo veterana Shawn Marion i Vince Carter. 

Ipak, Dallasu će trebati mnogo sreće i borbe da ugroze favorizovane Spurse, no sudeći prema sezoni San Antonio bi ovu seriju mogao veoma brzo okončati. Međutim, barem jedna pobjeda Mavsa bi trebala doći u ovom duelu.

Prognoza: San Antonio prolazi s 4:1

Oklahoma City Thunder - Memphis Grizzlies

Kevin Durant je ove sezone ponovo dominirao. Oklahoma je sezonu završila s drugim omjerom u ligi, a za protivnika će Durant i ekipa imati Memphis Grizzliese. Sigurno je da Duranta niko iz Memphisa neće moći čuvati, jer to nijedan košarkaš u svijetu ne može. Odlaskom Lionela Hollinsa s klupe odbrana Grizzliesa je popustila, te protiv fantastične Oklahome teško da mogu šta tražiti.

Jedina prednost Grizzliesa bi mogla biti centarska pozicija. Marc Gasol je izuzetno dominantan, ali to nije dovoljno za seriju protiv Thundera. Durant, Westbrook i Ibaka su preveliki zalogaj za Memphis, te bi i ova serije mogla veoma brzo završiti.

Ako nekim nadljudskim sredstvima zaustave Kevina Duranta, tad bi i mogli učiniti nešto više. Ovako, eventualna jedna pobjeda Memphisa je moguća, ali u polufinale Zapadne konferencije bez dileme ide Oklahoma

Prognoza: Oklahoma prolazi s 4:1

Los Angeles Clippers - Golden State Warriors

Clippersi su od Lakersa odavno preuzeli ulogu glavnog tima iz grada anđela, no u doigravanju se tek trebaju dokazati. Chris Paul je bez dileme najbolji playmaker lige. Njegovi lucidni potezi su nezaustavljivi, a sve to koristi ostatak ekipe Clippersa. Blake Griffin i DeAndre Jordan su i ove sezone odigrali sjajno, a s obzirom na to da su dobro popunjeni i na vanjskim pozicijama, Clippersi bi konačno mogli daleko dogurati.

Prva prepreka su uvijek nezgodni Golden State Warriorsi, ali Ratnici teško mogu da dobiju seriju protiv Clippersa. Glavna zvijezda tima Stephen Curry iza sebe ima dosta turbulentnu sezonu. Dešavali su mu se veliki padovi u igri, ali je ipak pogađao, kad je najviše trebao, te su Warriorsi ugrabili šestu poziciju.

Međutim, iako je tim Warriorsa dosta potentan, Clippersi su ipak prevelik zalogaj, pa će vjerovatno Ratnici već nakon prvog kruga doigravanja pripremiti odjeću za ljeto i uživati do kraja oktobra.

Prognoza: LA Clippersi prolaze s 4:1

Houston Rockets - Portland Trail Blazers

Kakav će samo ovo duel da bude. Najzanimljiviji par prvog kruga doigravanja u NBA ligi čine Houston Rocketsi i Portland Trail Blazersi, a sasvim sigurno je da nas u ovoj seriji očekuje pravi spektakl.

Rocketsi su na kraju uspjeli da uhvate poziciju četiri, koja će im u prvom krugu dati prednost domaćeg terena. Presudan bi mogao biti domaći teren u ovoj seriji. Rocketsi na svom parketu imaju samo osam poraza, te će Portland biti na velikom iskušenju u ovoj seriji. James Harden i Chandler Parsons ubijaju protivnike šutevima s vanjskih pozicija. Dwight Howard je usavršio svoju igru leđima radeći s Hakeemom Olajuwonom, dok je Terrence Jones pokazao izuzetan napredak ove sezone, te su Rocketsi predvođeni Kevinom McHaleom sagradili jedan zaista odličan tim. 

Pokretačka snaga Portlanda su kao i prošle sezone LaMarcus Aldrige, te Damian Lillard, no čini se kako je ovaj dvojac ipak premalo da bi se Blazersi suprostavili Rocketsima. Međutim, Portland je i ove sezone dokazao kako mogu igrati sa svima, te će serija s Houstonom biti veoma zanimljiva.

Prognoza: Houston prolazi s 4:2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.