Meč koji je Makedonija zaslužila

Makedonija - Litvanija

Meč koji je Makedonija zaslužila

Koliko možeš birati protivnika u četvrtfinalu Eurobasketa? Ne puno. U zadnjem kolu grupne faze ostaje ti tek toliko prostora da malo povučeš ručnu, odmoriš kojeg igrača (kao Francuska Parkera i Noaha protiv Španije) i nadaš se da ti Monya ne uvali šut dvije sekunde prije kraja za pobjedu Rusije.

Na kraju dana slika je jasna. Makedonija ide na moćnog domaćina Litvaniju. I nije neki izbor. Ali kada se križaš sa atomskom grupom E, onda je Makedoniji svaki protivnik težak. Pa ipak, Litvanija?

Uglavnom, košarkaška selekcija Makedonije danas će sretna i zadovoljna sa istorijskim uspjehom svoje košarke i sa epitetom najprijatnijeg iznenađenja Eurobasketa na megdan Litvaniji (20:00).

Iako u taboru Makedonaca znaju da Litvanija postiže najviše poena po utakmici (85,0), da imaju najbolji postotak šuta za tri, ali i onaj iz polja (45,2 i 53,2 %), te da će u dvorani vladati zaglušujuća buka podrške domaćem sastavu, oni naravno znaju da vrijedi pokušati, znaju i da pritisak apsolutno nije njihov otežavajući faktor. Uspjeh, ogroman uspjeh je već postignut, a utakmica pred prepunim auditorijem, velika je vrsta nagrade. Apsolutno je makedonski sastav to i zaslužio.

Ove dvije selekcije će se po prvi puta sastati na jednom euro šampionatu. Makedonija već ima podosta problema sa povredama, najvjerovatnije neće u timu biti Gečevskog, Samardžiski (koljeno) i Bo McCalebb (leđa) roviti su povredama bili nakon utakmice sa Rusijom. Veliki talenat svjetske košarke, centar Litvanske selekcije Valanciunas, prema izvještajima ima problema sa iscrpljenošću (ovaj momak je čitavo ljeto u pogonu jer je imao nastupe i sa mlađim selekcijama Litvanije). I to je to kada je u pitanju igrački kadar kod oba tima.

Naravno da su veći problemi za Makedonce, u obje utakmice koje su izgubili u Litvaniji nije igrao Gečevski. Pa ipak, četvrtfinale EP-a se ne igra svaki dan. Dan, koji je zasigurno košarkaški praznik i u Makedoniji, ali i u Litvaniji.

Današnji program četvrtfinala na EP u Litvaniji:

Španija - Slovenija (17:00)
Litvanija - Makedonia (20:00)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.