Mlade zvijezde na predstojećem Eurobasketu!

Top 10 mladih igrača na prvenstvu

Mlade zvijezde na predstojećem Eurobasketu!

E. Ganibegović

Vremena se mijenjaju i mnoge velike zvijezde iz prošlosti neće nastupati na predstojećem Eurobasketu. 

Na Eurobasketu ćemo imati priliku gledati veliki broj mladih igrača, pa smo zbog toga napravili listu top 10 mladih košarkaša, koji će imati priliku da zaigraju na ovom velikom takmičenju.

1. Georgios Papagiannis, Grčka, 20

Papagiannis nastupa u NBA ligi, a igrač je Sacramento Kingsa, za koje je prethodne sezone odigrao 22 utakmice, a prosječno bilježio 5.6 poena, 3.9 skokova i 0.7 blokada po utakmici.

2. Tryggvi Hlinason, Island, 19 

Hlinason je igrač Valencije, dok je prošle sezone bilježio fine brojke. U 24 utakmice, prosječno je postizao 11.6 poena, te skupljao 8.0 skokova i 2.7 blokova po utakmici.

3. Sacha Killeya - Jones, Velika Britanija, 19

Jones nastupa za Kentucky u NCAA ligi. U 14 utakmica koliko je skupio u zadnjoj sezoni, prosječno je bilježio 2.8 poena, 2.2 skoka i 0.7 blokova po utakmici. 

4. Goga Bitadze, Gruzija, 18 

Ovaj 18-godišnji košarkaš igra u Srbiji i nosi dres Mega Leksa, a prošle sezone je u 14 utakmica imao sljedeće brojke: 12.5 poena, 6.3 skoka i 1.7 blokova.

5. Dragan Bender, Hrvatska, 19 

Hrvatski košarkaš je na draftu 2016. godine izabran od strane Phoenix Sunsa, pa je u svojon prvoj NBA sezoni u 43 utakmice, prosječno bilježio 3.4 poena, 2.4 skoka i 0.5 blokova po utakmici. Radi se o velikom potencijalu, koji će sljedeće godine dobiti vjerovatno više prostora u Phoenixu.

6. Dino Radončić, Crna Gora, 18

Crnogorac igra u Real Madridu, pa je u dresu kraljevskog kluba skupio jedan nastup i zabilježio 3.0 poena i 3.0 skoka.

7. Isaiah Hartenstein, Njemačka, 19

U Njemačkoj očekuju mnogo od ovog momka, koji trenutno nastupa za Žalgiris Kaunas, u kojem je prošle godine odigrao 34 utakmice. Prosječno je bilježio 4.2 poena, 3.1 skok i 0.5 blokova po utakmici.

8. Lauri Markkanen, Finska, 20 

Riječ je o velikoj nadi finske košarke, koji je ove godine izabran kao sedmi pik na draftu od strane Chicago Bullsa. Posljednu sezonu je nastupao za HBA-Marsky, za koji je ubacivao 15.5 poena i skupljao 7.1 skok, te imao 0.8 asistencija po utakmici.

9. Furkan Korkmaz, Turska, 20 

Korkmaz je jedan od najvećih talenata u Turskoj, a trenutno je član Philadelphije. Ovaj 20-godišnjak je na draft izašao 2016. godine, kada ge je izabrala Philadelphija, međutim nije odmah htio da ode u NBA, pa je još jednu sezonu ostao u Evropi. Prošle godine je nosio dres Banvita za koji je odigrao 41 utakmicu i prosječno bilježio 9.3 poena, 3.2 skoka i 1.8 asistenciju po utakmici. 

10. Luka Dončić, Slovenija, 18

Naravno, ova lista nije mogla bez Dončića, jednog od najvećih talenata u Evropi, koji iza sebe imam sjajnu sezonu u dresu Real Madrida. Luka ima samo 18 godina, a prošle sezone je bilježio nevjerovatne brojke. Odigrao je 80 utakmica i prosječno bilježio 7.9 poena, 4.5 skokova i 3.6 asistencija po utakmici. Njeogovo ime je već poznato u Americi, tako da mu se predviđa visoko mjesto na NBA draftu. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi