Mozart siguno i gore ponekad zasvira

17 godina od smrti Dražena Petrovića

Mozart siguno i gore ponekad zasvira

A. Beganović

Danas se navršava 17 godina od smrti jednog od najboljih evropskih košarkaša. Dražen Petrović, košarkaški Mozart, 7. juna 1993. godine napustio je ovaj svijet, ali iz srca istinskih zaljubljenika košarke nikad nije otišao. Automobilska nesreća u Denkedorfu, nedaleko od Ingolstadta, odnijela je 07. juna 1993. godine jednog od najboljih evropskih košarkaša u istoriji.
Rat je bjesnio u našoj državi, smrt je bila dio nas, ali vijest o preranom odlasku Mozarta nikog nije ostavila ravnodušnim.

Sedamnaest godina Mozart nije zasvirao ovdje dole, kod nas, ali sigurno još uvijek svira tamo, negdje gore.

Svira i oduševljava kao što je oduševljavao u Šibeniku, Zagrebu, Madridu i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Sve priče o Mozartu su davno ispričane, ali uvijek kada se sjetim njega na pamet mi padne jedna koju je njegov brat Aco uvijek pričao, a koju sam ja i prošle godine na isti, tužni datum ovdje zapisao. I samo zbog Mozarta i "klinaca" kojima je košarkaška lopta više od života ponovo ću uraditi isto.

“Igramo mi i Real. Kraj utakmice, Dražen ima jedan za jedan. Imamo velike premije u slučaju pobjede i kao njegov stariji brat prilazim mu i molim ga da promaši ta bacanja – Dražene molim te promaši, Dražene vama je svejedno, u Madridu ćete ionako lako do pobjede. Imamo premije, velike premije… molim te! Samo se nasmijao i utrpao oba, jednostavno nije znao gubiti”.

To je bio Mozart, jedan, jedini i neponovljivi.

Život prolazi, Mozart više ne svira za nas obične smrtnike, ali negdje gore zasigurno i sada zasvira, a drugi ga slušaju, kao što smo to i mi s puno užitka radili.





NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.