Na otvaranju smo još uvijek bez pobjede
Sa utakmice u Švedskoj 2003.godine

0-6 naše selekcije u prvim utakmicama Eurobasketa

Na otvaranju smo još uvijek bez pobjede

M. Maksimović

Od nezavisnosti naše zemlje, košarkaška selekcija BiH je do sada nastupala šest puta na završnim smotrama najboljih u Evropi.Statistika ako gledamo prve utakmice na turnirima, definitivno nije na našoj strani. Iako ni protivnici nisu bili nimalo laki. Čak smo tri puta na otvaranju igrali protiv
Rusije, te po jednom protiv Turske, Francuske i Slovenije.

Prvu utakmicu na Eurobasketu opšte smo odigrali protiv Rusije 22 juna 1993. Rusi su sa šest dvocifrenih igrača stigli do pobjede 99:77. S obzirom na činjenicu da je naša selekcija stigla iz zemlje koja je pod agresijom, iz ratnog pakla, taj poraz nije predstavljao ništa strašno. Mario Primorac sa 24 poena i Sabahudin Dino Bilalović sa 21 poenom su držali našu selekciju u životu.

Sa Rusima igramo prvu utakmicu i u Gironi 1997.godine. Iako smo u tom trenutku imali jednu vrlo dobru selekciju, Karašev. Kisurin, Fetisov, Babkov i društvo su bili prejaki, ali ne toliko. Rusi su kontrolisali utakmicu, na kraju je završilo 65:55. Marković je sa 20 poena bio usamljen.

Najlošiju utakmicu na otvaranju Eurobasketa smo odigrali 1999.godine u Francuskoj. Kvalifikacije smo sjajno odradili, ambicije su bile velike, a onda smo stradali od Turske 42:57. U toj utakmici smo promašili 13 trica, 14 slobodnih bacanja, omjer u skoku je bio 44-28.

U Turskoj smo treći put krenuli od Rusije i opet nismo imali šansi. Andrei Kirilenko nam je ubacio 26 poena, Rusija je pobjedila 83:63.  Tada smo recimo protiv Rusa za tri poena šutirali 5/21.

U Švedskoj nam je prvi protivnik bila Francuska. Protiv selekcije sa već tada priznatim NBA košarkašima smo odradili odlično prvo poluvrijeme, ali je u nastavku nestalo benzina. Damir Mršić je sa 27 poena ubjedljivo najbolji na parketu.

Na Eurobasketu 2007.godine smo krenuli od Slovenije.Sedam minuta prije kraja smo imali -4, prijetili smo ali su Slovenci znali utakmicu privesti kraju. Bostjan Nachbar i Primož Brezec su sa po 16 poena vodili Sloveniju do pobjede 74:65.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.