NBA draft 2002: Jedna od najlošijih generacija u povijesti

NBA draft 2002: Jedna od najlošijih generacija u povijesti

M. Šljivak

NBA draft 2002. godine smatra se jednim od najlošijih i najbaksuzinijih draftova ikad.

Velika većina igrača koji su birani na ovom draftu nisu nikad zaigrali u NBA ligi, ili su ostvarili epizodne uloge u timovima najjače lige svijeta.

Te 2002. godine po prvi put je biran jedan stranac kao prvi pik na draftu. Kineski superstar Yao Ming donio je evidentan napredak u igri Houston Rocketsima, no nakon osam sezona 229 centimetara visoki košarkaš se morao oprostiti od aktivnog bavljenja košarkom zbog velikih problema sa povredama. Ming je karijeru završio sa 19 poena i 9,2 skokova u preko 500 utakmica za Rocketse.

Pored Minga pikovi iz prve runde Amare Stoudemire, Caron Butler i Tayshaun Prince su napravili jako dobre karijere, a solidne su ostvarili John Salmons, Nenad Krstić, Nene Hilario, Mike Dunleavy i Chris Vilcox. Carlos Boozer, Luis Scola su uz Matta Barnesa ostvarili veoa zapažene karijere, a u drugoj rundi ovog drafta biran je i Juan Carlos Navarro.

Ipak, razlog zašto ovaj draft nosi naziv bskuzan je činjenica da nekoliko igrača koji su trebali biti vodeći igrači svojih timova, nisu uopšte zaigrali u NBA ligi ili su ih povrede spriječile u tome.

Jay Williams je biran kao drugi pik od strane Chicago Bullsa, a smatran je novom velikom zvijezdom NBA lige, koja bi vratila košarku u Chicago. Williams je stigao kao zvijezda univerziteta Duke, a u prvoj sezoni je za 26 minuta na parektu prosječno ubacivao nešto više od devet poena.

Dalju karijeru je spriječila motociklistička nesreća koju je Williams doživio u junu 2003. godine, nakon čega se godinama neuspješno pokušavao vratiti košarci. Danas Williams radi kao komentator ESPN-a.

DaJuan Wagner je biran šestim pikom od strane Clevelanda, a njegovu karijeru su obilježile velike povrede koje su mu onemogućavala da iskaže svoj potencijala "novog Iversona" kako su ga nazivali tokom koledž karijere na Memphis univerzitetu. Odigrao je svega 103 utakmice u NBA ligi, igrao je u Evropi za Prokom, ali se odlučio povući zbog povreda.

Gruzijac Nikoloz Tskitishvili nije napravio apsolutno ništa iako je bio peti pik drafta, što je jedan od najvećih promašaja NBA lige. On danas igra u Iranu gdje ne briljira.

Tadašnja zvijezda Marylanda Juan Dixon biran je 17. pikom, a ovaj bek je imao nekoliko solidnih sezona u NBA ligi prije nego li je suspendovan od FIBA-e 2011. godine zbog pad ana doping testu.

Imena iz prve runde drafta poput Curtisa Borchardta, Ryana Humphreya, Franka Williamsa, Freda Jonesa, Chrisa Jeffriesa u NBA ne znače ništa, te ovi igrači uglavnom hljeb zarađuju igrajući po nižerazrednim evropskim i azijskim timovima.

I igrači iz druge runde ništa bitno nisu napravili u NBA ligi( izuzev Scole i Boozera). Tito Medox koji je smatram potencijalnom krađom drafta, ali je odigrao samo tri utakmic u NBA ligi zbog čega je morao da se zbog zloćudnog raka povuče iz košarke. Ostatak košarkaša sa ovog drafta među kojim su i nekoliko internacionalnih igrača igra po Evropi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.