NBA: Istočna konferencija
James i Shaq u lovu na naslov

Predstavljamo novu NBA sezonu

NBA: Istočna konferencija

Večeras počinje nova NBA sezona. Pokušaćemo ukratko predstaviti sve klubove, a krećemo od Istočne konferencije. Biće izuzetno zanimljivo s obzirom da, realno gledajući, samo dvije momčadi nemaju izglede za doigravanje. To su Charlotte i New Jersey.

Na Istoku ništa novo. Boston, Cleveland i Orlando će i ove godine biti glavni kandidati za naslov prvaka, a pojedinačno bi po svojim divizijama trebali uzeti prva mjesta.

U Atlanticu Boston ne bi trebao imati velikih problema oko osvajanja prvog mjesta. Snažan i uigran tim je dobio Rasheeda Wallacea, dok je Rajon Rondo iskusniji za još jednu sezonu i njega više ne treba tretirati kao iznenađenje ili kao igrača koji obećava. On je već sada klasa i spada u red ponajboljih playmakera lige. Allen, Pierce, Garnet i Perkins su ekstra klasa i samo je pitanje kakvi će biti sa zdravljem. Teško da im iko može pomrsiti račune.

NY Knicksi su i ovu sezonu okarakterisali kao zagrijavanje za narednu kada bi u Madison trebao stići LeBron James. Rješili su se Randolpha koji je bio najskuplji igrač Knicksa kako bi otvorili mjesto za Jamesa u Salary Capu. James još uvijek nije produžio ugovor s Cavsima i ako ove sezone ne osvoji naslov s njima narednog ljeta dolazi u Knickse.

Tyler Hansbrough - igrač od kojeg se u Indijani mnogo očekujeToronto je doveo Hedu Turkoglua, a već imaju odlične Bosha i Calderona, a na draftu su dobili sjajnog DeMara DeRozana tako da Raptorsi imaju velike izglede za plasman u doigravanje, a u sličnoj situaciji su i Philadelphia Sixersi sa Iguodalom i Dalambertom. New Jersey je izgubio i posljednju svoju zvijezdu Vincea Cartera, tako da su daleko od doigravanja.

Divizija Central će biti itekako zanimljiva. Cleveland je favorit bez sumnje. James, Williams i Ilgauskas su tu već dugo vremena, a sada su stigli i Shaq i Moon, tako da Cavsi postaju jedan od glavnih kandidata za naslov. Chicago Bullsi su iskusniji za jednu godinu i predvođeni Roseom, Dengom i Simmonsom mogu do doigravanja, ali samo do prvog kruga.

Detroit Pistonsi su se odrekli nezadovoljnog Iversona, ali su dobili odlične Bena Gordona i Charlija Villanuevu koji bi uz Hamiltona, Princea i Stuckeya morali naći mjesto u doigravanju. Indiana ima dva vrlo dobra igrača Grangera i Dunleavyja, a na draftu su dobili ponajboljeg bijelog igrača Tylera Hansbrougha, a za godinu je iskusniji Brandon Rush. Pacersi će biti na ivici doigravanja, a neće biti iznenađenje i ako se plasiraju među osam najboljih na Istoku.

Milwaukee Bucksi su solidan tim. Michael Redd je ponajbolji šuter lige, a Andrew Bogut se može nositi sa svim centrima lige. Brandon Jennings je u Euroligi pokazao da je veliki igrač. Za Buckse važi isto kao za Pacerse. Biće na ivici osmice.

Jugoistokom je prošle sezone vladao Orlando, a tako će biti i ove sezone. U predsezoni su imali skor 8-0, a prošle sezone su bili pobjednici Istoka. Ove sezone će ponovo najmanje u polufinalu. Od igrača iz prošle sezone nema samo Turkoglua, a novi igrač je Vince Carter. Jameer Nelson je potpuno zdrav, dok su Gortat, Lewis, Pietrus i Johnson provjerena roba sposobna za velike stvari.

Atlanta u sezonu ulazi s nepromjenjenim sastavom u odnosu na prošlu sezonu i njihov cilj je ponovo doigravanje što će ove sezone biti znatno teže, ali ne i nemoguće. S istim ambicijama u sezonu ulazi i Miami s Dwayneom Wadeom koji igra vjerovatno svoju posljednju sezonu na Floridi jer na kraju sezone postaje slobodan igrač.

Washington je lani bio užasan, ali bez povrjeđenih Arenasa i Jamisona koji su sada potpuno zdravi i Wizardsi automatski postaju kandidati za doigravanje. Charlotte Bobcatsi imaju nekoliko vrlo dobrih igrača kao što su Felton, Wallace, Radmanović i Diaw, a stigli su i Tyson Chandler i Gerald Henderson, ali se to još uvijek čini premalo za doigravanje.

Prognoza:

Atlantic divizija

1. Boston
2. Toronto
3. Philadelphia
4. New York
5. New Jersey

Central divizija

1. Cleveland
2. Detroit
3. Chicago
4. Indiana
5. Milwaukee

Jugoistočna divizija
1. Orlando
2. Washington
3. Atlanta
4. Miami
5. Charlotte

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.