NBA liga: Sezona počinje ranije, promjena time-outa
Foto: EPA

Nova pravila u NBA

NBA liga: Sezona počinje ranije, promjena time-outa

M. Šljivak

Nova sezona NBA lige sigurno će nam donijeti dosta uzbuđenja.

Mnoge ekipe su napravile supertimove i sigurno je da će liga u odnosu na protekle sezone biti mnogo neizvjesnija.

S novom sezonom u ligu stižu i određene promjene. Sezona će za razliku od proteklih početi nešto ranije i to 17. oktobra.

Također, rok za trejdove više neće biti iza All-Star meča. Odlučeno je da se ove sezone trejdovi mogu obavljati do 8. februara, odnosno 10 dana prije okupljanja najboljih igrača lige.

Ipak, najvažnija promjena se odnosi na time-oute. Svaki tim će imati sedam time-outova po utakmici, a dužina će im biti 75 sekundi.

Četvrtine će imati po dva službena time-outa i oni će biti dodijeljeni u prvim prekidima ispod sedme i treće minute perioda.

Također, u drugoj i četvrtoj dionici neće biti službenog time-outa ispod devete minute, a svaki tim će moći da u četvrti period uđe s četiri time-outa.

Svaki tim će moći da traži dva time-outa na ispod tri minute odmora, a po dva time-outa će imati u produžecima. U prethodnim pravilima su imali po tri.

Nova pravila će se početi primjenjivati već u predsezonskim utakmicama. 

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi