Ne može im niko ništa: Spursi pregazili Thunder
Foto: EPA

San Antonio poveo u finalu Zapada

Ne može im niko ništa: Spursi pregazili Thunder

M. Šljivak

Košarkaši San Antonio Spursa savladali su na svom parketu Oklahoma City Thunder s 122:105 u prvom susretu finala Zapadne konferencije NBA lige.

Nakon izjednačenog uvoda u utakmicu, Spursi su sjajnom serijom uspjeli da se odvoje. Napravili su seriju 14:4, te su na četiri minute do kraja prve dionice stekli 11 poena prednosti, 20:9.

Međutim, Oklahoma se vratila.  Kevin Durant i Caron Butler su vratili Thunder u igru, a prvu dionicu je trojkom zaključio iskusni play gostiju Derek Fisher, pa je tim Gregga Popovicha nakon prve četvrtine imao samo tri poena prednosti, 30:27.

Sjajni Derek  Fisher je nastavio sa sjajnom igrom u drugoj dionici. Iako s kod San Antonia pogađali skoro svi, a najviše fantastični Tim Duncan, Fisher i Durant su na drugoj strani uspijevali da održavaju Oklahomu u ovoj utakmici. 

Imali su domaći košarkaši u jednom trenutku i 14 poena prednosti u drugoj dionici, ali je Oklahoma zahvaljujući četiri poena Reggieja Jacksona u samom finišu na odmor otišla sa samo osam poena zaostatka, 67:59. 

Drugo poluvrijeme je također donijelo bolju igru domaćih košarkaša. Iako je Oklahoma uspjela da povede 76:75 poenima Russella Westbrooka, do kraja ovog dijela igre postojao je samo domaći tim. Uspjeli su ponovo podići prednost, te se se u završnu dionicu ušlo sa sedam poena prednosti u korist Spursa, 89:82.

Posljednja četvrtina potpuno je pripala Spursima. Pogađali su domaći iz svih mogućih pozicija, dok na drugoj strani Oklahoma nije imala nikakvo rješenje za raspoložene domaćine. Na kraju je San Antonio stigao do uvjerljive i zaslužene pobjede u ovom susretu, te su poveli s 1:0 u finalu Zapadne konferencije.

Sjajni Tim Duncan je susret završio sa 27 poena i sedam skokova, ali i ostatak ekipe je bio veoma raspoložen. Pored double-double učinka Tonyja Parkera (14 poena i 12 asistencija) istakli  su se Manu Ginobili sa 18 poena, te Kawhi Leonard i Danny Green sa po 14 poena.

Kod Oklahome Kevin Durant je ubacio 28 poena, Russell Westbrook je dodao 25, a veteran Derek Fisher 16 poena. 

Naredna utakmica se igra za dva dana također u San Antoniju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.