"Ne znam kad je rođen, ali u NBA je igrao sa 50 godina"

Manute Bolu niko nije znao datum rođenja

"Ne znam kad je rođen, ali u NBA je igrao sa 50 godina"

M. Šljivak

Svi istinski ljubitelji košarke dobro znaju ko je Manute Bol.

Ovaj  231 centimetara visoki košarkaš je uz Gheorghea Muresana najviši igrač NBA lige svih vremena, a njegova karijera je trajala deset godina (1985.-1995.).

U tom periodu nastupao je za Washington Bulletse, Philadelphia 76erse, Golden State Warriorse i Miami Heat i bio je igrač koji je u prosjeku imao više blokada nego poena po meču.

Bol je u SAD došao kao 22-godišnjak. Međutim, čovjek koji ga je doveo Kevin Mackey, potvrdio je kako je Manute vjerovatno bio mnogo stariji.

"'Dao sam mu taj datum rođenja jer nisam znao koliko je star. Bol također nije imao pojma koliko ima godina, kao ni klinac koji je došao s njim. Registrovao sam ga keo 22-godišnjaka i 16. oktobar sam 1962. godine sam mu odredio kao datum rođenja", rekao je Mackey.

On vjeruje i da je Bol vjerovatno igrao u ligi sa 40 ili 50 godina.

"Sportistima su sva vrata otvorena s 19, a zatvorena sa 35 godina. Vjerovatno je imao 40, možda i 50 godina kada je igrao u NBA-u", rekao je on.

Čak je i njegov nekadašnji saigrač Jayson Williams priznao kako mu je Bol govorio da je stariji nego što jeste.

"Pričao je da ima 35 godina. Sjedio sam pored njega i gledao mu sve te ožiljke na glavi. Pitao sam ga odakle mu svi ti ožiljici, a on je rekao: 'Bijeli ljudi su izgubili moj rodni list u džungli pa sam svakih pet godina uzeo kamen i napravio ožiljak'. Pogledao sam ožiljke i zaključio da ima 55 godina", rekao je Williams.

Bol je preminuo 2010. godine, navodno u 47. godini, ali je ostavio čak desetero nasljednika. Među njima je i 18-godišnji sin Bol Bol, 221 centimetara visoki košarkaš, koji će zaigrati za univerzitet Oregon, a kojem se predviđa velika karijera.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi