Netsi, Pacersi i Bullsi žele smanjiti temperaturu Heata

Najavljujemo doigravanje na Istoku

Netsi, Pacersi i Bullsi žele smanjiti temperaturu Heata

E. Škorić

Regularni dio sezone u NBA ligi je završeno. Vrijeme je za pravu košarku. Vrijeme je za doigravanje.

Pred nama je još jedno uzbudljivo doigravanje. Borba za prsten je počela. Regularni dio sezone pokazao je ono što svi znamo - Zapad je jači od Istoka. Na Zapadu je svaki dvoboj derbi, na Istoku baš i ne. No, i na Istočnoj konferenciji ćemo uživati u vrhunskoj košarci. Nemojte misliti da nećemo. 

LBJ i Wade spremni za pravu košarku

Nije nikakva tajna ko su glavni favoriti na Istoku. Miami Heat predvođen LeBronom Jamesom želi novi, treći zaredom trofej. Branitelj naslova je izgurao sezonu sa ne baš punom snagom, ali LBJ, Wade, Bosh i ostatak družine u playoffu će pokazati ko su i šta su. A košarkaški majstori su. Definitivno. 

Recimo da je Charlotte Bobcats došao kao dobar trening za Heate uoči nekih zrelijih mečeva. Bobcatsi nemaju previše uspjeha niti iskustva u doigravanjima. Bila je to jedna solidna sezona za njih, ali definitivno je teško očekivati da naprave nešto više u playoffu.

Njihove uzdanice su Kemba Walker i Al Jefferson, ali to je, ponovit ćemo, prosječna NBA momčad koja ne može da parira majstorima košarke kakvi su LeBron James, Wade, Bosh, Chalmers... 

Prognoza: Miami prolazi s 4:0

Netsi su zreli za velike stvari

Ko bi, na Istoku, mogao da pomrsi račune Miamiju? Dvije do tri ekipe. Definitivno bi mogli Brooklyn Netsi, koje smo pomno pratili iz noći u noć jer njihov dres nosi naš najbolji košarkaš Mirza Teletović. Možda nemaju previše iskustva kao momčad, ali individualno, većina tih momaka zna kako je igrati na najvišem nivou. Kevin Garnett, Paul Pierce, Deron Williams...

Jednostavno, Netsi su momčad koju vodi mladi trener i proslavljena legenda Jason Kidd, a koji u rosteru ima 10 dobrih i kvalitetnih košarkaša. Netsi definitivno mogu daleko dogurati ove godine. Nemojte, uostalom, da zaboravite kako su upravo oni jedini uspjeli Miamiju nanijeti četiri poraza u regularnom dijelu sezone. Aferim.

Njihov prvi protivnik bit će Toronto Raptorsi, jedina kanadska momčad u NBA ligi. Pomalo iznenađujuće su Raptorsi završili na poziciji broj tri na Istoku. Ima Toronto svoje adute, glavna uzdanica je bek-šuter DeMar DeRozan, izdvojimo i Kylea Lowryja, Terrencea Rossa... Ipak, ne možemo se oteti dojmu da su Netsi trenutno daleko kvalitetnija momčad od Raptorsa. Nema sjajnog centra Brooka Lopeza, ali Joe Johnson, Williams, Kirilenko, Garnett, Pierce, pa naš Mirza... imaju snage i kvalitete za najveće domete. Ove sezone su se četiri puta sastala ova dva kluba i omjer je 2:2. 

Prognoza: Brooklyn prolazi s 4:2

Atlanti ni Horford ne bi pomogao

Prvoplasirana ekipa iz regularnog dijela sezone na Istoku, Indiana, igrat će protiv osmoplasirane Atlante. Hawksima itekako nedostaje centar Horford, ali i s njim bi, realno, imali male šanse protiv Pacersa. Ovako, Indiana je apsolutni favorit i sve osim prolaza Pacersa bilo bi veliko čudo.

Ipak, ogroman pritisak na Indianu bi možda mogao donijeti neke neželjene rezultate? Indiana je zadnjih godina najveći konkurent Miamiju na Istoku, a sjajna odbrambena momčad će i ovaj put biti jedan od favorita za sami naslov.

Tim koji se sastoji od igrača kao što su Paul George, Lance Stephensson, David West, George Hill ili Roy Hibbert, svakako ima pravo da se nada najboljem. Možda, čak, i konačnom finalu.

Prognoza: Indiana prolazi s 4:1

Wizardsi imaju Walla, ali to nije dovoljno

Chicago Bullsi su imali poprilično dobru sezonu, ali definitivno će ostati upamćena po novoj teškoj povredi njihovog najboljeg igrača Derricka Rosea, koji će propustiti još jedan playoff. Bez njega šanse Bikova svedene su na minimum, ali suludo je otpisati ekipu koju predvodi francuski centar Joakim Noah. 

Bullsi su završili na četvrtom mjestu sezonu i sada imaju priliku da preko Washington Wizardsa izbore prolaz dalje. Čarobnjake prevodi John Wall, koji bi morao da poludi, pokaže da je ponajbolji playmaker NBA lige ako želi da njegov klub u doigravanju napravi nešto više. On je najveća snaga Wizardsa, snaga Bullsa je njihova homogenost.

Timski duh je najvažniji, a u Chicagu ga itekako imaju. Stoga su Bullsi svakako favoriti u ovom duelu, a nije isključeno da prevaziđu granice očekivanja. Oni to, zaista, mogu.

Prognoza: Chicago prolazi s 4:2

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.