Nikad više kandidata za naslov prvaka
Phoenix s Dianom Taurasi i Penny Taylor ima velike izglede da odbrani naslov prvaka od prošle godine

Večeras počinje doigravanje WNBA lige

Nikad više kandidata za naslov prvaka

Teme:

Regularni dio WNBA sezone je završen, a već večeras počinje doigravanje u kojem će učešće uzeti osam najboljih klubova lige. Čini se da nikada nije bio izjednačeniji regularni dio kao ove sezone.

Na Zapadu je doigravanje izborila ekipa LA Sparksa, koja je imala omjer 13-21, dok su na Istoku otpali Connecticut sa 17-17 i Chicago sa 14-20. Bez doigravanja je ostala Minnesota na Zapadu sa istim omjerom kao i LA, ali sa slabijim međusobnim duelom, dok je najslabija ekipa lige Tulsa sezonu završila s omjerom 6-28. Vremena za analize nema, jer već večeras starta doigravanje.

ISTOČNA KONFERENCIJA

Washington Mystics – Atlanta Dream
U regularnom dijelu sezone Washington je dobio tri od četiri međusobna duela. Washington je bio na trećem mjestu Istoka dugo vremena, ali je zadnjih šest utakmica sezone dobio i preuzeo poziciju broj jedan. Ovo je jedan od najizjednačenijih dvoboja prvog kruga doigravanja. Za Alanu Beard je sezona zbog povrede završena, ali su tu ostale Harding, Currie, dvostruka osvajačica naslov s Detroitom Katie Smith, te sjajna Crystal Langhorne.

Centar Dreama Erika de Souza je sezonu završila sa čak 15 double-double učinaka, Angel McCoughtry je sezonu završila s prosjekom od 21.1 poena po utakmici, dok je veteranka Iziane Castro Marques odigrala najbolju sezonu karijere. Ova serija bi mogla završiti u trećoj utakmici.

New York Liberty – Indiana Fever
Jedan od duela u koji ulaze dva tima s istim međusobnim duelom u regularnom dijelu sezone (2-2). Liberty je konačno odigrao sezonu za pamćenje, dok je Indiana ostvarila zacrtani cilj. Prošlogodišnji finalista ima nešto slabiji tim, ali još uvijek dovoljno jak za doigravanje. Cappie Pondexter je sa 21.4 poena po utakmici drugi strijelac lige, Taj McWilliams je druga najbolja skakačica svih vremena, a Janel McCarville je odigrala najbolju sezonu karijere.

Svi ovi statistički pokazatelji daju Libertyju za pravo da se nada prolasku u finale Istoka, muđutim, Indiana također ima svoje adute. Iskustvo igranja u doigravanju i sjajna Tamika Catchings, kandidatkinja za MVP-a lige, su glavna prednost Fevera. Ne treba zaboraviti ni Katie Douglas, Ebony Hoffman i Tammy Sutton-Brown, treću blokerku lige.

ZAPADNA KONFERENCIJA

Seattle Storm – LA Sparks
Seattle je sezonu završio kao najbolji tim regularnog dijela sezone s omjerom od 28-6, a čak četiri poraza su doživjeli u posljednjih dvadeset dana sezone kada su već odmarali ključne igračice za doigravanje. U Seattleu se nadaju kako će i u doigravanju zadržati razinu igara iz regularnog dijela sezone, te da će prvi put nakon 2004. proći prvi krug doigravanja.

Za trenera Storma Briana Aglera najbitnije je da su tri najbolje igračice, Sue Bird, Swin Cash i Lauren Jackson, zdrave. Jackson se, nakon što je u tri prethodne sezone zbog povreda propustila doigravanje, konačno vratila u staru formu, tri puta je bila najbolja igračica sedmice a dva puta mjeseca. Od nje se očekuje da povede Storm ka finalu Istoka.

U redovima Sparksa atmosfera nije najbolja. Najbolja igračica Candace Parker se povrijedila i njen nastup je neizvjestan, pa se očekuje da sav teret padne na leđa tri veteranke, Tine Thompson, Tiche Penicheiro i DeLishe Milton-Jones. Tina je postala najbolji strijelac u historiji lige, dok je Ticha najbolja asistentica sezone. Valjda to znači da su u dobroj formi. Za napomenu, svih pet puta u regularnom dijelu sezone slavio je Seattle.

Phoenix Mercury – San Antonio Silver Stars
Branitelj naslova Phoenix sezonu je završio s omjerom 15-19, što je jako razočaravajuće. U međusobnim duelima su obje ekipe ostvarile po dvije pobjede, pa bi i u doigravanju trebalo očekivati neizvjesnu borbu. Ipak, ono što Mercuryju daje ulogu favorita je iskustvo igračica. Diana Taurasi i Penny Taylor iza sebe imaju blistave karijere i same su u stanju odlučiti pobjednika.

Becky Hammon je kod San Antonija odigrala odličnu sezonu, baš kao i Sophia Young. Roneeka Hodges je konačno bila zdrava i odigrala sve utakmice, a Michele Snow je postala prava skakačica, pa ne treba Phoenixu stavljati etiketu apsolutnog favorita. Blagi jesu, ali se SA neće lako predati.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.