North Carolina prvak NCAA
Foto: Screenshot

North Carolina u finalu savladala Gonzagu

North Carolina prvak NCAA

North Carolina je u finalu NCAA turnira, završnici američke košarkaške koledž lige, savladala ekipu Gonzage rezultatom 71:65.

U veoma neizvjesnoj utakmici, u kojoj ni jedna ekipa nije uspjela ostvariti značajniju prednost, North Carolina Tar Heelsi su tek pred sami kraj uspjeli obezbjediti pobjedu nad Gonzaga Bulldogsima. 

Meč je bio izuzetno napet sve do samog kraja kada je došlo do popuštanja koncentracije igrača Gonzage kod rezultata 65:66. Tada je uslijedilo nekoliko grešaka i lakih poena iz kontre za North Carolinu koja je stigla do pet poena razlike, što će se ispostaviti, biti dovoljo za pobjedu. 

Najbolji u pobjedničkoj ekipi je bio bek Joel Berry II koji je postigao 22 poena, uz šest asistencija i tri skoka. Berry je proglašen i najboljim igračem Final foura  NCAA turnira. 

Dosta razočaravajuću partiju je pružio najbolji igrač ove ekipe Justin Jackson koji je postigao 13 poean uz  veoma loš šut. Jackson iz devet pokušaja nije uspio pogoditi ni jednu trojku, ali je na kraju ipak postigao nekoliko važnih pogodaka.

U poraženoj ekipi istakao se Nigel Williams-Goss sa 15 poena, devet skokova i šest asistencija.

Univerzitetu North Carolina ovo je bilo 11 finale NCAA turnira, ali i šesta titula.

Ovaj slavni koledž poznat je kao rasadnik velikih NBA talenata, a samo neki od njih su James Worthy, Vince Carter i naravno legendarni Michael Jordan.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi