Nova pobjeda Poljaka, novi poraz Rusa

Poljska dva od dva na Eurobasketu

Nova pobjeda Poljaka, novi poraz Rusa

E. Škorić

Košarkaši Poljske ostvarili su drugu pobjedu na Evropskom prvenstvu u Francuskoj. Poljaci su sa 82:79 pobijedili selekciju Rusije

Nakon pobjede nad BiH, selekcija Poljske ostvarila je novi trijum i došla korak bliže drugoj fazi Eurobasketa. S druge strane, Rusija je dožvijela novi poraz, pošto je jučer poražena od Izraela.

Rusi su, baš kao i mi jučer, zadavali dosta problema Poljacima. Rusija je dobila prvu dionicu sa 22:19, da bi na odmor ipak Poljska otišla s vodstvom (42:40).

Poljaci nisu ispuštali prednost tijekom trećeg perioda igre, a najviše su imali osam poena prednosti (58:50). 

Početkom posljednje četvrtine Rusija dolazi na minus jedan, no onda je uslijedila serija Poljaka, koji su otišli na plus devet (70:61), te su do kraja zadržali prednost i ostvrarili pobjedu. Mada, imali su Rusi šut za izjednačenje, ali Antonov je promašio u posljednjoj sekundi.

Waczynski je predvodio Poljake sa 23 poena, Gortat je dodao 18 uz pet skokova, a Pontika 10 poena uz tri skoka i četiri asistencije. Zubkov je u ti uRusije bio daleko najbolji sa 21 poenom, sedam skokova i dvije asistencije. Vorontsevich je dodao 12 poena uz šest skokova.

Eurobasket, grupa A, 2. kolo:
Rusija - Poljska 79:82 (22:19, 18:23, 16:18, 23:22)

Rusija: Zubkov 21, Baburin, Pateev 2, Fridzon 8, Vyatsev 7, Atnonov 2, Monya 8, Khvostov 11, Ponkrashov 1, Vorotsevich, Desiatnikov, Kurbanov 7
Poljska: Czyz, Cel 4, Slaughter 7, Kulig 1, Ponitka 10, Waczyinski 23, Gortat 18, Koszarek 5, Zamojski 3, Karnowski 8, Gruszecki 3, Skibniewski

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.