Nurkić: Rasplačem se svaki put kada se vratim u BiH
Foto: SAM FORENCICH/GETTY IMAGES

Bh. košarkaš za američke medije

Nurkić: Rasplačem se svaki put kada se vratim u BiH

E. Čaušević

Bh. košarkaš Jusuf Nurkić u intervjuu za Sports Illustrated govorio je o svom životu u Sjedinjenim Američkim Državama, NBA ligi, ali i o tome kako se osjeća svaki put kada se vrati u Bosnu i Hercegovinu.

Nakon odlaska iz Denvera u Portland bh. košarkaš se konačno izborio za minutažu koju je priželjkivao u svom prvom NBA klubu. Nurkić je postao jedan od najvažnijih košarkaša svoje ekipe, te je znao to vratiti na parketu svojim sjajnim partijama. Nurkić je priznao da želi samo da igra, te da vjeruje da nijedan centar u NBA ligi nije bolji od njega.

"Jednostavno je, želim samo da igram. Znam da trebam biti starter, znam da mogu biti na All-Staru. Ako mene pitate reći ću vam da vjerujem da nijedan centar u NBA ligi nije bolji od mene. Ako se ja ne borim za sebe onda ne znam ko će drugi to uraditi", rekao je Nurkić.

Ovaj 23-godišnji košarkaš dotakao se i života u Bosni i Hercegovini. Kao dječak napustio je svoju domovinu i traži sreću negdje drugo, ali priznao je da ga boli činjenica da se u BiH ništa ne mijenja, te da je isto svaki put kada se vrati. Nurkić je Amerikancima pokušao objasniti kakav je život u Bosni i Hercegovini.

"U Bosni sa 1.000 dolara mjesečno možete da sjajno živite. Sa 10.000 dolara mjesečno možete biti kralj u BiH. Svaki put kada odem kući počnem da plačem jer se ništa ne mijenja i svi su nekako isto zaglavili", dodao je bh. košarkaš.

Nurkić je u nastavku razgovora priznao da se konačno navikao na život u Sjedinjenim Američkim Državama jer se uvijek pribojavao života u toj zemlji gledajući razne američke filmove. Također, noć pred NBA Draft mu nije pomogla da se osjeća komotnije i sigurnije.

"Sjećam se NBA Drafta 2014. godine kada smo bili u New Yorku. Mislio sam ako je Amerika poput filmova onda ne želim da budem tu. I prvi dan u New Yorku prišli su mi neki likovi i pitali me da li želim kupiti drogu. Pa, moje prvo iskustvo u New Yorku je uspomena sa dilerom droge. Pomislio sam šta ću ja ovdje, pa ovo je baš kao u filmovima. No, vremenom sam shvatio da nije sve tako sivo i već sam se navikao", priča Nurkić za Sports Illustrated.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi