Od 2013. na EP 24 reprezenracije

FIBA donijela odluku

Od 2013. na EP 24 reprezenracije

O. Lekić
Teme:

Evropska košarkaška asocijacija (FIBA Europe) odlučila je da poveća broj učesnika na evropskom prvenstvu u muškoj konkurenciji 2013. godine sa 16 na 24 reprezentacije.

U saopštenju objavljenom na zvaničnoj web stranici FIBA Evrope, navodi se da ova promjena eliminira sistem podjele reprezentacija u dvije divizije.

Broj učesnika ženskog prvenstva Evrope neće biti promijenjen.

"Širenje košarke u Evropi i jačanje reprezentacija doveli su do mogućnosti povećanja broja učesnika završnog turnira", izjavio je predsjednik FIBA Europe Olafur Rafnsson.

Generalni sekretar Nar Zanolin smatra da je povećanje broja reprezentacija učesnica EP-a važan korak ka nastavku jačanja košarkaškog sporta u Evropi.

"Ovakav sistem dozvoljava svim našim timovima da punopravno učestvuju u takmičenjima svake godine", izjavio je Zanolin.

Promjene se odnose i na broj igrača koje će svaka reprezentacija moći da ima tokom EP-a.

Po novim pravilima treneri će moći na EP da povedu 14 igrača, i u muškoj i u ženskoj konkurenciji. Sat prije početka utakmice treneri će morati da odrede konačan spisak od 12 igrača koji će nastupiti u meču.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.