Odlazak velikog Allena Iversona
U karijeri je igrao za Philadelphiju, Denver, Detroit i Memphis

NBA vijesti

Odlazak velikog Allena Iversona

Jedan od najvećih igrača koji nikada nije osvojio šampionski prsten Allen Iverson odlučio se povući s NBA parketa, objavio je Stephen Smith, novinar Philadelphia Inquirera.

Smith je objavio Iversonovu odluku na svojoj web stranici. Allen Iverson je rekao da još uvijek može igrati na najvišem nivou, ali da ne može biti rezerva nikome.

Vijest o povlačenju jednog od najboljih šutera u posljednje dvije decenije izazvala je veliku pažnju u američkoj javnosti, a posebno kod trenera i igrača.

"Njegova oštavština je velika. On je jedan od najboljih igrača nižih od dva metra. On je igrao povrijeđen, ali je igrao velike utakmice svake večeri. Mislim da se nije trebao povući na ovaj način, ali ako to učini, iza njega ostaju mnoge velike stvari", rekao je LeBron James.

Deseterostruki All-Star igrač je u posljednje dvije sezone imao mnogo problema. Zbog neslaganja s trenerom Michaelom Curryjem otišao je iz Detroita i na početku ove sezone postao igrač Memphisa, ali nije želio biti rezerva, pa se nakon tri utakmice odlučio na raskid ugovora s Grizzliesima koji su ga jedini prihvatili nakon odlaska iz Detroita.

Prošle sedmice su iz NY Knicksa objavil kako su spremni uzeti Iversona u svoje redove, ali su se brzo predomislili. Iz uprave Knicksa su objavili da bi rado uzeli Iversona, da je sjajan igrač, ali da nije u planovima jer ga ne mogu uklopiti u mladi tim koji se gradi za budućnost.

"Ja mislim da on još uvijek ima dosta toga da ponudi. Ako je ovo njegova konačna odluka, onda on ide u historiju kao najbolji niski bek koji je ikada igrao košarku. Sretan sam što smo surađivali nekoliko godina i nadam se da su nesuglasice između nas prošlost", rekao je trener Denvera George Karl koji ga je trenirao za vrijeme igranja u Nuggetsima.

Jedan od najboljih šutera lige svih vremena u ovu sezonu je ušao sa prosjekom od 27,1 poenom po utakmici, što je peti najbolji prosjek u historiji. Prošlu sezonu je u dresu Detroita kao rezerva završio sa prosjekom od 17,4 poena po utakmici. Pred početak ove sezone stigao je u Memphis, ali se zadržao samo tri utakmice.

U svom pismu koje je poslao Smithu Iverson se zahvalio svim trenerima i igračima, a posebno navijačima Philadelphije i Memphisa. Kako kaže, odlučio je više vremena provoditi sa suprugom i djecom.

"Uvijek sam mislio da kada budem napuštao ovu igru, da će to biti zato jer više nisam u mogućnosti pomoći svojim suigračima, ali to nije slučaj, mogao sam igrati još", rekao je Iverson koji nakon 14 sezona napušta NBA ligu.

"Nikad nisam vjerovao da neko može prestati igrati u trenutku kada ima još dosta potencijala. Imao je veliku karijeru, ali još uvijek mislim da ima dosta toga za ponuditi", kaže trener Bostona Doc Rivers.

Allen Iverson NBA ligu napušta kao četverostruki najbolji strijelac lige. Odveo je 2001. godine Philadelphiju do finala lige, ali nikada nije osvojio NBA prsten. Ima odličan prosjek poena u doigravanju, 29,7, samo Michael Jordan ima bolji prosjek.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.