Orlando se vratio u igru
Orlando je ponovo u igri

NBA Finale

Orlando se vratio u igru

Orlando Magic su pobjedom od 108:104 smanjili prednost LA Lakersa na 2:1 u seriji i tako ostali u igri za naslov prvaka. Lakersi su igrali vrlo slabo u skoro svim segmentima igre, iako to krajnji rezultat ne pokazuje.

Nakon punih 14 godina utakmica finalne serije igrala se u Orlandu, u prepunoj Amway Areni, i niko nije želio propustiti ovaj spektakl, barem ne oni sa dubljim novčanikom. Mađioničari su u meč ušli s imperativom pobjede, svjesni da u slučaju poraza pred sobom imaju nemoguću misiju, jer nikad nijedna ekipa u finalu nije preokrenula rezultat 0:3.

Orlando je ponovo bio predvođen Supermanom, baš kao i prije tih 14 godina, tada Shaquille O'Neal, a sada Dwight Howard, momak koji je tada imao samo 9 godina, i meč u kojem je Shaq borbu vodio sa Olajuwonom gledao je samo na televiziji.

Lakersi su vrlo dobro krenuli u meč, dobivši prvu četvrtinu rezultatom 31:27. Kobe Bryant je bio odličan, ubacivši 17 poena u prvoj dionici meča, da bi onda igrači Orlanda zaigrali znatno bolje u drugom periodu zaustavivši Kobea na samo 4 poena. Procenat šuta Orlanda u prvom poluvremenu bio je nevjerovatnih 75% što je rekord jedne utakmice finalne serije. Na poluvrijeme se odlazi vodstvom domaćina sa 59:54.

U drugom poluvremenu gledamo pravi rat na parketu, Orlando dobiva treću dionicu sa 22:21, a Lakersi četvrtu sa 29:27, i Orlando sa konačnih 108:104 smanjuje rezultat na 2-1, i produžuje seriju barem do pete utakmice. 

Čak pet igrača Orlanda imalo je dvocifreni učinak. Dwight Howard je postigao 21 poen plus 14 skokova, Rashard Lewis 21, Rafer Alston 20, Hedo Turkoglu 18 poena, 6 skokova i 7 asistencija, dok je Mickael Pietrus sa klupe dodao sjajnih 18 poena. U redovima Lakersa Kobe Bryant je sa 31 poenom bio najbolji pojedinac, ali je imao užasan šut u drugom poluvremenu, 4/15, dok je promašio čak 5 slobodnih bacanja koji su najveći uzrok poraza Lakersa.

Inače, Lakersi su šutirali slobodna bacanja 16/26, najslabije od svih ekipa u ovogodišnjem doigravanju. Trevor Ariza je stavio 13 poena i 7 skokova, a Pau Gasol vrlo dobra 23 poena, ali je imao samo 3 skoka. Lamar Odom je imao solidnih 11 poena, ali je zakazao u skokovima, samo 2, prvi put ispod deset u ovogodišnjem doigravanju. Kada dodamo da su playmakeri Lakersa Derek Fisher i Jordan Farmar zajedno skupili jedva 2 asistencije, a centri Gasol i Bynum zajedno 7 skokova, taman onoliko koliko je Turkoglu ostvario sam kao krilo, onda ne treba dalje analizirati uzroke poraza Lakersa. 

Rezultat:
Orlando – LA Lakers 108:104 (1:2 u seriji)


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.