Ostalo još šest mjesta za Eurobasket

Odluka pada u posljednjem kolu

Ostalo još šest mjesta za Eurobasket

M. Šljivak

Nakon sinoćnjih utakmica petog kola kvalifikacija za Eurobasket poznato je 18 učesnika Eurobasketa od 24 koliko će učestvovati na smotri najboljih evropskih selekcija naredne godine.

Kao što je već poznato, naše selekcije na Euru neće biti, ali zato neke doskora nepoznate košarkaške nacije slave plasman na veliko takmičenje.

Finska, Izrael, Rumunija i Turska su kao domaćini osigurali plasman, kao i devet reprezentacija koje su učestvovale na Olimpijskim igrama ili u kvalifikacijama za Rio.

To su selekcije Hrvatske, Češke, Francuske, Grčke, Italije, Latvije, Litvanije, Srbije i Španije.

Pet selekcija je već ostvarilo plasman na EP kroz kvalifikacije. Iz naše grupe je to reprezentacija Rusije, a među najboljim timovima Evrope ćemo gledati Belgiju, Mađarsku, Crnu Goru i Sloveniju.

Ostalo je još šest mjesta, a posljednje kolo donosi nekoliko zaista zanimljivih utakmica koje će odlučiti putnike na završnicu.

Borba za prvo mjesto u grupi B vodi se između Holandije i Njemačke. Nijemcima je za prvo mjesto potreba pobjeda više od četiri poena razlike, a vrlo je moguće da obje selekcije budu na Eurobasketu.

Ukrajina u grupi E igra protiv Slovenije u direktnom duelu za prvo mjesto, a Slovenci će u slučaju poraza većom razlikom od osam poena ići kao jedna od najboljih drugoplasiranih reprezentacije, baš kao i Crna Gora, koja čeka Gruziju i gdje će se znati koja će selekcija biti prva u grupi, a koja će kao druga ići na EP.

Četiri najbolje drugoplasirane selekcije će igrati na EP. Prema sadašnjem stanju na tabeli Gruzija, Island, Njemačka i Ukrajina imaju najviše šansi da kao drugoplasirane odu na Eurobasket, ali tri ove reprezentacije, izuzev Islanda, lako mogu i do prvog mjesta u grupi ako pobijede dovoljnom razlikom u direktnim duelima protiv trenutno vodećih selekcija u grupi Crne Gore, Holandije i Slovenije.

Eventualni kiks neke od ovih reprezentacija čeka Velika Britanija koja s koš razlikom od plus 17 čeka rasplet u zadnjem kolu.

Također, Island bilo kakvom pobjedom nad Belgijom biće siguran učesnik Eurobasketa.

Čeka nas zanimljiva završnica kvalifikacija i velika borba za preostalih šest mjesta koje vode na zvršni turnir.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi