Otišao jedan od najvećih

Velikan univerzitetske košarke - Dean Smith

Otišao jedan od najvećih

Bila je 1982. godina, društvo na završnom Final Four probrano. North Carolina, Houston, Louisville i Georgetown. U polufinalu su Tar Heelsi pobjedili Houston Drexlera i Olajuwona, u finalu Georgtown Johna Thompsona, Pata Ewinga i Erica "Sleepy" Floyda. Smith je imao Jordan koji je pogodio 15 sekundi prije kraja, Jordanu su pomagali Sam Parkins i James Worthy.

Jordan je ostao još dvije godine, ali North Carolina nije mogla do naslova. Sa Smithom kao trenerom su Tar Heelsi igrali 11 finala, drugu titulu su uzeli 1993. godine kada su u finalu srušili Michigan. Eric Montross, Derrick Phelps, George Lynch, Donald Williams su između ostalog nosili dres pobjedničke ekipe. Osvojio je i zlato u Montrealu 1976. godine. Iako je po onome koliko je "znao" košarku morao uzeti još koju titulu više, Dean je bez obzira na to otišao kao jedan od najboljih košarkaških trenera u istoriji.

Jedan u društvu velikana kada je u pitanju univerzitetska košarka kao što su Bob Knight, Mike Krzyzewski, Jim Boeheim, John Thompson, John Wooden... Četiri je godine proveo kao igrač na univerzitetu Kansas gdje ga je trenirao Forrest "Phog" Allen. Već sa 22 godine Smith se odlučio za trenersku karijeru. Dean Smith je izbacio petorku igrača koji su u prvoj godini bili "NBA Rookie of the Year".

Teško je nabrojati sve velike koje je trenirao, od Jordana  Larryja Brown, Jamesa Worthya, Sama Perkinas, Phila Forda, Boba McAdooa, Billyja Cunninghama, Kennyja Smitha, Waltera Davis, Stackhouse, Vincea Cartera, do Rasheed Wallacea.

"Poznat širom svijeta kao legendarni košarkaški trener, naše univerzitet, čitava zajednica u Chapel Hillu, nebrojeni studenti, uposlenici univerziteta i ljudi širom Sjeverne Karoline pamtit će ga kao velikog učitelja i pionira u promicanju jednakosti i ljudskih prava", stoji u saopštenju univerziteta  North Carolina.

Oglasio se i predsjednik SAD-a Barrack Obama koji je 2013. godine Deana Smitha odlikovao Predsjedničkom medaljom slobode.

"Trener Smith nam je pokazao kako nam košarka može reći puno toga o tome tko ustvari jesmo".

Roy Williams je dugo radio sa Smithom, izuzetno dobro ga je poznavao.

"Ovo je veliki gubitak za košarku. Smith je bio jedan od najvećih ambasadora univerzitetske košarke. Bio je mentor mnogima, pa i meni. Pružio mi je priliku, dijelio je znanje, veči dar od toga ne možete imati" poručio je Williams.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.