Ovaj ožiljak će teško zarasti

Drugi krug smo zaslužili

Ovaj ožiljak će teško zarasti

Aco Petrović je kao igrač prošao puno toga, sa Cibonom je osvajao titule, znao je izluditi Pionir i Zorana Radovića, znao je igrati protiv brata. Kao trener je osvajao trofeje, sa klubovima, sa reprezentacijom Hrvatske. Sa kojom je izgubio nemoguće u četvrtfinalu Eurobasketa 2001. To je bio poraz koji ga je dugo pekao, bolio sve do večeras.

Još jedne utakmice koju je dobio, ali u stvari izgubio. Nakon dva poraza izvukao je maksimum iz naše reprezentacije koja je prvo dobila Crnu Goru iako je bila na konopcima, nakon toga i Makedoniju, nakon čega je poslao poruku "budite spremni za ludnicu".

Nakon što su Makedonci onako usput nonšalanto odradili utakmicu i poraz od Latvije, niko nije vjerovao da se čudo može desiti. A momci su strpljivo gradili svoju priliku, nisu srljali, pomalo su nagrizali protivnika koji će u jednom trenutku naći na rubu četiri minute i nešto sitno sekundi prije kraja utakmice.

Kada je prvo Teletović pogodio tricu, a onda i Šutalo dvicu za velikih i pomalo nestvarnih 74:58. U tom trenutku smo počeli sanjati Ljubljanu i san toliko puta nedosanjan, taj prokleti  drugi krug Eurobasketa gdje je će sigurno naći reprezentacije koje su u ovom trenutku ispod nas.

Trica Kleize je nas probudila, ostali smo kratki četiri poena. Sjetite se Grčke u Španiji (1997), pa Italije u Francuskoj (1999). Očito svaka naša generacija mora odrasti uz jednu utakmicu koju će nositi kao trajni ožiljak koji bez obzira što će možda kasnije doći jedna velika pobjeda ili pobjede.

Za sva vremena će ostati upisano kako je selekcijaa BiH ostala bez drugog kruga iako je ostvarila tri pobjede, treću protiv Litve koja je prije Eurobasketa bila svrstana u krug onih najužih favorita na naslov.

Aco definitvno nije čovjek kojeg je lako slomiti, nije osoba koja će pustiti suze, ali nakon Litve definitivno nije izdržao. Dugo mu je trebalo da krene, da počne pričati. Baš kao što je bilo teško njemu, bilo je jednako teško i novinarima gledati čovjeka kojem kao da svijet srušio.

Zato bez obzira na sve, bez obzira ko bude vodio i kako bude igrala ova reprezentacija,  mi ćemo pamtiti jednu ludu sedmicu u Jesenicima, pet utakmica u kojima smo padali i dizali se. I opet se moramo dići bez obzira koliko nam bilo teško, moramo zbog sebe, ali i Ace, zaslužio je...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.