Počinje pohod na juniorsko zlato u Turskoj

EP za juniore

Počinje pohod na juniorsko zlato u Turskoj

M. Šljivak

Evropsko juniorsko prvenstvo u turskom gradu Samsunu na rasporedu je od 16. do 22. decembra.

Na ovom prvenstvu Evrope ćemo imati šansu da gledamo neke od najvećih evropskih talenata, među kojima su mladi košarkaši Bosne i Hercegovine.

Nekoliko selekcija se izdvaja, a kao glavni favoriti se izdvajaju Španija, Litvanija, Francuska i Njemača.

GRUPA A: Španija, Hrvatska, Italija i Švedska

Trostruki šampion u ovoj konkurenciji, selekcija Španije, glavni je kandidat za prolaz dalje u grupi A.

Selektor Luis Guil na EP u Turskoj može računati na zaista sjajne igrače, koje predvodi Sergi Martinez. Ovom mladom košarkašu se predviđa izuzetna karijera. Pokazao je to i ljetos na FIBA U17 prvenstvu, gdje je imao double-double učinak i izabran je u tim prvenstva.

On će biti glavna uzdanica Španije, ali svakako tu treba dodati i Aleixa Fonta i Pola Figuerasa, koji je 2014. godine na U16 prvenstvu igrao dosta dobro.

Italija u Tursku stiže sa odličnim šuterskim timom, kojeg predvodi Davide Moretti, najbolji igrač ove italijanske generacije.

Od Azzurra se očekuje jako brza košarka, te odlično vođenje ekipe od strane sjajnih organizatora igre Alessandra Pajole i Lorenza Penne.

Ipak, ključna će biti uloga centra Gugliema Carusa i njegovih pomoćnika pod košem. Italijani imaju čak četiri igrača viša od 205 centimetara, pa ako Caruso i društvo zatvore i pogode šta treba, Moretti i ostali šuteri će to maksimalno iskoristiti.

Hrvatska u ovoj generaciji nema vrhunsku zvijezdu. Naši susjedi će s na EP osloniti na trio koji nastupa u Španiji, Čizmić, Proleta, Savić, te Lovru Buljevića i Darku Baju.

Hrvati će svoje šanse tražiti protiv Italije i Švedske, jer teško da išta mogu napraviti protiv prvog favorita, selekcije Španije.

Švedska selekcija je precrtana kopija seniorske ekipe. Imaju trio dosta dobrih igrača na čijoj igri zavisi kompletna ekipa, a to su košarkaš Bamberga Felix Edwardson, a tu su Vilgot Larsson, te double-double mašina Olle Lundqvist.

Ipak, teško je očekivati de Šveđani mogu išta napraviti u ovoj grupi, koju bi prema kvaliteti trebali proći Španija i Italija.

GRUPA B: Turska, Grčka, Njemačka, Finska

Grupa B donijet će mnogo više borbe za drugo mjesto nego za prvo.

Njemačka je u ovoj grupi veliki favorit za osvajanje prvog mjesta, a ovu selekciju predvode supertalentovani Kostja Mushidi i Isaiah Hetenstein.

Mushidi je ovog ljeta igrao i za U20 selekciju sa dvije godine starijim košarkašima, a igra ove selekcije je zaista raznovrsna.

Radi se o selekciji koje ima apsolutno sve. Šuterski je najveća prijetnja Ferdinand Zykla, a na svim pozicijama imaju izuzetan kvalitet.

Srećom po druge selekcije, Njemačke je i oslabljena na ovom Euru. Povrijeđen je još jedan supertalentovani košarkaš Isaac Bogna, dok Richard Freudenberg zbog obaveza u NCAA ligi nije došao u nacionalni tim.

Njemačka je jedan od glavnih favorita i za sam vrh na Euru i biće pravo iznenđanje eko ih ne vidimo u eliminacijskoj fazi.

Domaćin Turska je prethodnih godina imala mnogo bolje timove i na domaćem parketu neće biti favoriti. Šampionsi iz 2013. i 2014. godine ostali su bez prve zvijezde Omera Yurtsevena, pa će lider ove selekcije biti playmaker Omer Al, od kojeg će mnogo zavisiti igra Turske. Također, treba istaći imena porput Ragipa Atara, Grokema Dogana i Yagitcana Saybira. Ahmet Can Duran je trebao biti jedan do vođa ove ekipe, ali on ima ogromnih problema s povredom članka i pitanje je koliko može takav napraviti.

Slekcija Finske svoju igru će oslanjati na šutu iz vana. Ekipa se dobro poznaje i igra veoma brzu košarku, baš kao i seniorka selekcija.

Erik Waxlax i Edon Maxhuni su igrači od kojih se mnogo očekuje i koji će biti glavne uzdanice ove selekcije.

Grčka u Samsun stiže kao šampion Evrope u ovom uzrastu. Uzeli su titulu 2015. godine na svom parketu i to zahvaljujući nezaustavljivom dvojcu Vasileios Charalampopoulos - Giorgios Papagiannis.

Ipak, Grci i dalje imaju izuzetno talentovane košarkaše, a u Turskoj će se igra oslanjati na Michalisa Lountzisa i Vassilisa Christidisa.

Ne treba zaboraviti ni igrača AEK-a Dimitrisa Moraitisa, koji već ima dobre seniorske minute.

Grčka može iznenaditi apsolutno sve, a ostaje nam da vidimo koliko će zaista i napraviti u Turskoj.

Grupa C: Litvanija, Latvija, Izrael, BIH

Litvanija je najavila velike stvari i pohod na titulu, koju čekaju još od 2010. godine, kada ih je do naslova u ovom uzrastu vodio sadašnji član Toronto Raptorsa Jonas Valančiunas, a pored ove selekcije, protivnici naše reprezentacije su Latvija i Izrael.

Četvorka Tadas Sedekerskis, Arnoldas Kulboka, Arnas Velička, Gytis Masiuli predvodit će ovaj litvanski tim.  Radi se o zaista velikim potencijalima, a posebno se tu ističe košarkaš Baskonije Sedekerskis, kojem se predviđa NBA karijera.

Također, treba dobro obratiti pažnju na sjajne šutere za tri poena Lukasa Uleckasa i Ignasa Sargiunasa, koji u svakom trenu mogu pogoditi trojku. Pod košem je dominantan krilni centar Grantas Vasiliauskas, koji ima odličnu skok igru, kao i igru u odbrani. Litvanci nakon šest godina žele zlato, a po kvalitetu igrača su samom vrhu.

Druga baltička zemlja koja je se nalazi u grupi C je Latvija. Ova selekcija ima također jako dobar roster kojeg predvodi Krister Zorkis. Ovaj bek će biti krucijalan za uspjeh Latvije u Turskoj, a također treba istaći i Artursa Strautinsa, koji već dobija minuta u prvom timu Reggio Emilije.

Treći važan igrac u rotaciji je Roberts Blumbergs, veoma pokretni centar, koji je visok 204 centimetra. Ovaj trio je bio važna karika u osvajanju srebrene medalje na prvenstvu Evrope za kadete 2014. godine kada su Latvijci u finalu poraženi od Francuske. Ukupno, u ovom timu igra šest momaka iz te generacije i svakako da će biti veoma težak rival. Latvija će međutim biti bez najboljeg igrača u Samsunu.

Rodions Kurucs, član velike Barcelone, primoran je prvenstvo propustiti zbog povrede i to su dobre vijesti za našu selekciju. Treba također istaći da su ovi košarkaši jako prgavi, te da često znaju izazvati velike obračune na parketima i vrše stalne provokacije.

Selekcija Izraela je povratnik u društvo najboljih timova Evrope, a glavni igrač je Yovel Zoosman. On je i najzaslužniji što je Izrael uopće u A diviziji, a pored njega treba istaći još odličnog šutera Amita Eboa, te Tomera Levinsona, koji je konstantno blizu double-double brojki sa poenima i skokovima.

SELEKCIJA BOSNE I HERCEGOVINE  u Samsun je stigla s nekoliko članova generacije koja je 2014. godine osvojila naslov prvaka Evrope.

Svakako prvo ime je fantastični Džanan Musa, jedan od najvećih evropskih talenata, pa ako on bude pravi, BiH može izuzetno mnogo.

Nažalost, Njegoš Sikiraš je ponovo povrijeđen i neće pomoći našoj selekciji na Euru, što će biti veliki hendikep.

Ipak, naša selekcija je dobila mnogo dolaskom igrača Andorre Nikole Marića, koji ima iza sebe prve minute u ACB ligi, dok se dosta očekuje od Amara Gegića i Sanija Čampare.

Naša selekcija će imati malih problema na visokim pozicijama, gdje jedini centar Sandro Antunović i pozicije pod košem bi mogle predstavljati veliki problem.

GRUPA D: Francuska, Srbija, Slovenija, Rusija

Francuska je u grupi D najveći favorit za plasman dalje i teško da ih iko može zaustaviti na tom putu.

Iako će Francuzi nastupiti bez Killiana Tillieja, najbolje igrača ove generacije, to im neće predstavljati veliki problem, jer je i ova generacija košarkaša zaista odlična.

Glavni igrač je Frank Ntilikina. Ovaj mladi košarkaš je već glavni igrač ekipe Strasbourga i njega će biti izuzetno teško zaustaviti bilo kojem košarkašu na ovom prvenstvu.

Također, u ovoj selekciji je većina igrača koji su bili prvaci Evrope 2014. godine. Dobro su uigrani i fizički su najdominantnija reprezenatacija na EP-u.

Pažnju treba obratiti na igrača koji se zove Sekou Doumbouya. Ovaj dječak ima samo 15 godina, ali već igra u Drugoj ligi Francuske i radi se o NBA potencijalu.

Francuska je jedan od favorita Eura i sasvim sigurno ekipa koju svi žele izbjeći.

Srbija je u mlađim kategorijama godinama unazad dominirala. Sada ih predvodi jedan od najboljih mladi igrača Evrope Boriša Simanić, ali ova selekcija je mnogo više od njega samog.

Miloš Glišić je zvijer u reketu, Nikola Mišković i Aleksa Stepanović su odlični strijelci, a Srbija bi trebala imati prednost na pozicijama rezigrača, gdje igraju Novak Musić, Aleksa Uskovoić i 203 centimetra visoki play Lazar Nikolić.

Srbija će vjerovatno uz Francusku dalje iz ove grupe, ali realno gledajući, teško da mogu išta više od toga.

Slovenija se u A diviziju vratila nakon dvije godine u B društvu. 

Novi trener Tomaž Fratek ima težak zadatak da izbori opstanak, što će biti veoma teško, jer ovaj tim nema kvalitet da napravi nešto više.

Posljednja selekcija u ovoj grupi je Rusija. Kao i Slovenija, Rusi odavno ne znaju za uspjeh, pa će teško i ove godine napraviti nešto veliko.

Lider ovog tima je Andrei Lopatin, ali realno gledajući Rusi nemaju kvalitet da naprave nešto na ovom prvenstvu.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi