Poraz na otvaranju: Grčka - BiH 76:67
Solidno izdanje nedovoljno protiv Grčke

Nismo uspjeli niti u sedmom pokušaju

Poraz na otvaranju: Grčka - BiH 76:67

M. Maksimović

Košarkaša reprezentacija BiH nije uspjela niti u sedmom pokušaju pobjediti selekciju Grčke. U prvom nastupu u okviru grupe C, Grčka je ostvarila pobjedu 76:67.

Iako smo osam minuta prije kraja utakmice imali poen zaostatka, u završnici su Grci serijom 11:0 riješili pitanje pobjednika. Kada je bilo najpotrebnije Grci su pogodili dvije trice, Nikolas Zizis je pogodio na isteku napada, Konstantin Papanikolaou drugu i Grčka je pobjegla na deset razlike.

U prvom poluvremenu je sve nekako funkcionisalo iako smo promašili 13 trica, iako smo izveli samo jedno slobodno bacanje, iako je Mirza teletović ubacio dva poena, tokom cijelog prvog poluvremena smo vodili. Tačnije, Nick Calathes je pogodio jedno od dva slobodna, ali smo brzo odgovorili tricom Saše Vasiljevića.

Trice smo ispucavali, Mirza Teletović je promašio tri, Vasiljević dvije, ali je veliki dio posla obavljao Elmedin Kikanović koji je iznenadio teške centre Grčke selekcije. Zahvaljujući poenima Elmedina Kikanovića u prvoj dionici dva puta idemo na +5. 26sekundi prije kraja prve četvrtine je Kenan Bajramović promašio tricu, Xanthopoulos je smanjio na 17:15.I drugu četvrtinu smo kao i prvu otvorili tricom, pogodio je Nihad Đedović, međutim Goran

Ikonić je vrlo brzo napravio tri prekršaja. Nihad Đedović i Nemanja Gordić nas drže u vodstvu, a prve poene ubacuje i Mirza Teletović u 15 minuti utakmice. U završnici prvog poluvremena Kenan Bajramović je uvezao šest poena, Zisis je promašio tricu, Fostis je ostao tri sekunde u reketu i prvo poluvrijeme smo dobili 34:31.

Saša Vasiljević je opet tricom otvorio drugo poluvrijeme pa smo došli po prvi put na +6, međutim crnu rupu ni ovaj put nismo uspjeli izbjeći. Vodili smo 41:38, Grci su napravili seriju 7:0 sa kojom preuzimaju vodstvo koje neće ispustiti do kraja utakmice.Grci su zaključili treću četvrtinu vodstvom 55:49, nakon što smo promašili četiri trice, Mirza Teletović tri, Henri Domercant jednu.

Kada smo u ranoj fazi četvrte četvrtine serijom 5:0 došli na -1 (57:56) probudila se nada da bi smo utakmicu mogli dovesti u neizvjesnu završnicu, međutim tu smo i stali. Grci su ovaj put neumoljivi, serijom 11:0, odlaze na nedostižnih 68:56 4:16 prije kraja utakmice.

U dva za nas najvažnija segmenta, šutu za tri poena i skoku se nismo proslavili.U skoku smo se nekako krpili, ali smo zato prefosirali u šutu za tri poena. Promašili smo čak 22 trice, prednjačio je Mirza Teletović koji je šutirao 0/9.

U pobjedničkoj selekciji Nikolas Zizis je postigao 13 poena, uz 4 asistencije, dok je Calathes uz 13 poena dodao i sedam skokova, od čega je šest bilo ofanzivnih.Poen manje je ubacio Ioannis Bourousis, dok su po 10 postigli Michail Bramos i Kostas Koufos.U našoj selekciji samo su dva igrača bila dvocifrena, Elmedin Kikanović je bio najefikasniji sa 15 poena i 4 skoka, 12 je ubacio Nemanja Gordić.

Henry Domercant je sakupio šest skokova, dok je nažalost jednu od svojih najlošijih utakmica u posljednjih par sezona upravo u dresu reprezentacije odigrao Mirza Teletović koji je 24 minute postigao šest poena uz katastrofalnih 0/9 za tri poena.

Grčka - BiH 76:67
(15:17, 16:17, 24:15, 21:18)
Dvorana:Alytus Sport and Recreation Centar.Gledalaca:650
Grčka: Xanthopoulos 2,Bourousis 12, Zizis 13, Vasileiadis, Calathes 13, Fotsis 9,
Papanikolaou 5, Mavroeidis, Bramos 10, Koufos 10, Sloukas, Kaimakoglou 2.
BiH:Gordić 12, Nešović, Jazvin, Ikonić, Milošević, Bavčić 1, Vasiljević 9, Kikanović 15,
Teletović 6,Domercant 7, Đedović 7, Bajramović 9.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije