Portland zbog novca gubi Jusufa Nurkića?

Ne mogu mu ponuditi maksimalan ugovor

Portland zbog novca gubi Jusufa Nurkića?

M. Šljivak

Jusuf Nurkić ulazi u posljednju godinu rookie ugovora i prema pravilima NBA lige, bh. centar već može početi pregovore o novom ugovoru, koji će mu donijeti ogroman novac.

Portland i Nurkić će pregovore o novom ugovoru morati da završe do prvog dana nove sezone, a ako se to ne desi, Nurkić će narednog ljeta biti ograničeno slobodan igrač.

Izvjesno je da će bh. košarkaš tražiti ogroman višegodišnji ugovor od Trail Blazersa. Radi se o cifri koja je viša i od 100 miliona dolara, ali mu to iz kluba za sada ne mogu ponuditi, pa će pregovori biti zaista teški.

Problem predstavlja činjenica da ekipa iz Oregona do 2020. godine ima zagarantovane ugovore na više od 100 miliona dolara. Vjerovatno neće imati mogućnost da mu ponude maksimalni ugovor, pa bi ponuda mogla iznositi "skromnih" 60 do 70 miliona dolara za četiri godine.

Bh. košarkaš sigurno neće pristati na ovakvu ponudu. On će izvjesno tražiti maksimalan ugovor, ali bi pristao i na cifru blizu maksimalne.

Činjenica je, dakle, da bi Portland zbog novca vrlo lako mogao izgubiti Nurkića narednog ljeta. Igrama u dresu Trail Blazersa Nurk je privukao veliku pažnju i sigurno je da će biti ekipa koje su mu spremne ponuditi mnogo veće ugovore.

Ako Nurkić ostane zdrav, imaće pravo da traži ogroman ugovor od Portlanda, koji će se sasvim sigurno morati da odrekne nekoliko igrača s dobrim ugovorima, kako bi 22-godišnjem centru ponudili ono što želi.

Prva opcija za odlazak bi sigurno bio Evan Turner koji će u novoj sezoni  zaraditi 17 miliona dolara, te Myers Leonard i Moe Harkless koji imaju ugovore od blizu 10 miliona dolara.

Svaka druga opcija za Portland je vjerovatno isključena. Nurkić želi maksimalan ugovor, a da li će do njega i doći, vidjećemo za nešto više od dva mjeseca, odnosno pred početak nove sezone.

Nurkić će po aktuelnom ugovoru bi trebao zaraditi tri miliona dolara za narednu sezonu, a najplaćeniji igrači ovog tima su očekivano prve zvijezde, Damian Lillard i CJ McCollum.

Lillard je prošle godine potpisao ugovor od gotovo 140 miliona dolara za pet godina, dok je McCollum potpisao ugovor na 106 miliona za četiri sezone.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi