Portoriko i Brazil izborili put na SP
Radost Arroya i Santiaga nakon pobjede

Fiba Americas

Portoriko i Brazil izborili put na SP

Teme:

Portoriko i Brazil su prva tima koji su izborili prolaz u polufinale prvenstva Amerike, a samim tim i plasman na SP u Tursku. Portoriko i Brazil igraju odlično, još uvijek su bez poraza, dok je vrlo blizu istog osvarenja i Argentina koja treba još jednu pobjedu. U preostala dva kola biće jako zanimljivo, jer je jedino Meksiko izgubio sve šanse da se nađe u polufinalu.

Brazil je na krilima odličnog Leandra Barbose savladao Kanadu i tako izborio plasman u polufinale prvenstva, kao i plasman na SP u Tursku narene godine. Barbosa je postigao 31 poen u pobjedi Brazila 68:59, dok je kod Kanade najbolji igrač bio mladi Levon Kendall sa 12 postignutih poena. Brazil je uz Portoriko jedina ekipa bez poraza, a ko je bolji moraće potvrditi u njihovom međusobnom duelu.  

Portoriko je petom pobjedom u nizu potvrdio odličan kvalitet, te izborio nastup u polufinalu. Domaćini prvenstva su bili bolji od Dominikanske Republike rezultatom 85:76. Ponovo je najbolji bio Carlos Arroyo koji je ubacio 17 poena i dodao 5 asistencija i 6 skokova, dok je odličan meč odigrao i bivši igrač Cibone Larry Ayuso sa 16 poena. U redovima Dominikanaca NBA dvojac Villanueva – Horford bio je nezadrživ. Villanueva je postogao 21 poen i 6 skokova, dok je Al Horford postigao 18 poena i 10 skokova.  

Panama je bila bolja od Urugvaja i na taj način još uvijek ostala u utrci za plasman na SP. Panama je slavila rezultatom 83:77. Najbolji kod Paname su bili Chris Warren sa 25 poena i 7 skokova, dok su odlični bili i Joel Munoz sa 21 poenom i Daniel Pinnock sa 18 poena i 7 skokova. Kod Urugvaja ponovo najbolji Esteban Batista sa 18 poena i 11 skokova, a vrlo dobar je bio i German Barrera sa 15 poena.  

Argentina se oporavila nakon uvodna dva poraza i nanizala četiri uzastopne pobjede kojima je došla na korak od plasmana u polufinale i na SP. Za to im je potrebna još samo jedna pobjeda u preostala dva meča. Argentinci su ovaj put bili bolji od Meksika rezultatom 77:65.

Luis Scola je imao 25 poena, 7 skokova i 5 asistencija, dok su odlični bili i Leandro Gutierrez sa 14 poena, kao i Frederico Kammerichs sa 14 poena i 11 skokova. Kod Meksika najbolju partiju je pružio Ayon Aguirre sa 18 poena i 9 skokova.  

Rezultati:

Brazil – Kanada 68:59
Portoriko – Dominikanska Republika 85:76
Panama – Urugvaj 83:77
Argentina – Meksiko 77 65

Tabela:

1. Portoriko 5-0 
2. Brazil 5-0 
3. Argentina 4-1 
4. Dominikanska Republika 2-3 
5. Urugvaj 2-3 
6. Kanada 1-4 
7. Panama 1-4 
8. Meksiko 0-5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.