Posljednja šansa za Kevina

San Antonio i Oklahoma otvaraju polufinale

Posljednja šansa za Kevina

M. Šljivak

Polufinalnu seriju Zapadne konferencije NBA lige u noći sa subote na nedjelju otvoriće duel San Antonio Spursa i Oklahoma City Thundera.

Iako su uvjerljivo najstariji NBA tim s prosjekom od gotovo 32 godine, San Antonio Spursi i ove sezone prikazuju vrhunsku košarku i glavni su kandidat za naslov prvaka.

Gregg Popovich, Tim, Tony, Manu, imaju još barem dvije prepreke do velikog finala, a prva je Oklahoma, predvođena Kevinom Durantom.

Durant iza sebe ima dosta dobru sezonu. Bez problema je imao prosjek od 28 poena, preko osam skokova i pet asistencija po meču i biće glavna uzdanica u jurišanju Thundera ka prvom naslovu prvaka.

Ova sezona će biti posljednja šansa za Kevina da dođe do naslova s Oklahomom. Kako je na ljeto nezaštićen slobodan igrač, sve se više spominje mogućnost njegovog odlaska.

Dug je red timova koji su spremni ponuditi Durantu pravo bogatstvo u ugovoru na pet ili šest godina, a ni on nije previše opterećen ostankom u Oklahomi, te je spreman da spusti zavjesu na svoj osmogodišnji boravak u ovom timu.

Boston Celticsi su najvjerovatnija destinacija Kevina Duranta. Već dugo tim iz Massachusettsa želi Durantulu u svom timu i planiraju franšizu u narednim godinama graditi oko njega i tako ponovo napasti naslov prvaka.

Naslovu je Durant bio blizu (ako se tako može reći) samo jednom. Thunder je 2012. godine igrao veliko finale protiv LeBronovog Miamija, ali su pregaženi s 4:1 u seriji.

Protiv San Antonija Durant u play offu ima neriješen učinak. Uspjeli su 2012. godine dobiti seriju s 4:2, ali su prije dvije sezone istim rezultatom izgubili u konferencijskom finalu.

Ipak, iako na klupi imaju fantastičnog Billyja Donovana (prva godina u NBA) i zaista fantastičan roster, San Antonio je favorit u ovom duelu. S razlogom, jer su iza njih godine zajedničkog igranja i nevjerovatno iskustvo skupljeno igranjem u doigravanju svih ovih godina.

Ako eventualno Durant sa Russellom Westbrookom i ostatkom ekipe uspije da prođe prepreku iz Texasa, finale im vjerovatno donosi duel s Golden State Warriorsima, kada bi se  molili Bogu da nakon povrede Stephen Curry ne bude toliko nemilosrdan.

Durant međutim mora uzeti stvari u svoje ruke. Ovo mu je posljednja šansa za naslov u ekipi gdje je počeo svoju NBA karijeru i jednostavno prsten mora osvojiti ako želi postati legenda franšize.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi