Preminuo 'drugi otac' Michaela Jordana

Legendarni koledž trener Dean Smith

Preminuo 'drugi otac' Michaela Jordana

Dean Smith, legendarni košarkaški trener kojeg Michael Jordan smatra svojim drugim ocem, preminuo je u nedjelju u 83. godini života.

Smith je svoje najveće uspjehe ostvario na klupi Univerziteta North Caroline, na kojem je i trenirao Jordana. Pod njegovim vodstvom tim je osvojio dvije nacionalne titule, 1982. i 1993. godine, a tri puta je stigao do Final Foura NCAA lige.

Tokom karijere imao je skor od 879 pobjeda i 254 poraza i povukao se kao trener sa najviše pobjeda u historiji koledž košarke. 

Posljednjih godina, Smith je imao problema sa zdravljem, a 2010. godine njegova porodica je otkrila da je počeo da gubi pamćenje. 

"Uz moje roditelje, niko nije imao veći uticaj na mene od trenera Smitha. On je za mene bio više od trenera, moj mentor, moj učitelj, moj drugi otac. Trener je uvijek bio za mene kad god mi je bio potreban i volio sam ga zbog toga. Kroz lekcije o košarci, naučio me je mnogo o životu. Izgubili smo velikog čovjeka koji je imao nevjerovatan uticaj na svoje igrače, svoje pomoćnike i cijelu porodicu Univerziteta North Caroline", rekao je Jordan.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.