Prestanite da mrzite, cijenite veličinu

Redovno na finalima NBA lige

Prestanite da mrzite, cijenite veličinu

E. Škorić

LeBron James nije tek onako jedan od najboljih košarkaša svih vremena. 

James je izborio i ove godine veliko NBA finale. Vodio je Cleveland Cavalierse do drugog uzastopnog finala.

Najbolji košarkaš današnjice, mada će neki reći da to i nije, od 2010. godine redovno igra glavna finala NBA lige. Godinama je s Miamijem igrao završnice, sada to čini u dresu prvog kluba Clevelanda.

Znate li što se sve promijenilo od onda kada je James posljednji put propustio finale NBA lige?

Na američkim radio stanicama hit je bila pjesma "California Gurls" u izvođenju Katy Perry i Snoop Dogga.


Za reprezentaciju Brazila u startnoj postavi su igrali Lucio, Julio Cesar, Juan, Gilberto Silva, Maicon, Luis Fabiano, Bastos, Robinho, Elano, Kaka, Felipe Melo.

Najnoviji model iPhonea bio je 3GS, a danas se već koristi iPhone 6. Kim Kardashian je te godine tek prekinula odnos s Reggiem Bushom, a film Walking Dead čak nije bio ni ugledao svjetlo dana. 

Njegov današnji saigrač i jedan od ključnih igrača Cavsa, Kyrie Irving, tek je završavao srednju školu, a Golden State Warriorsi su bili očajni sa 26 pobjeda i 56 poraza (sezona 2019/10).




"Karate Kid" je bio daleko najgledaniji film te godine, a Carmelo Anthony, zvijezda New York Knicksa, još je igrao u Denver Nuggetsima, dok je Chris Paul bio član New Orleans Hornetsa, a kasnije je otišao u Los Angeles Clipperse.




Idemo dalje: John Wall, sjajni playmaker Washington Wizardsa, te Blake Griffin, danas krilni centar Clippersa i jedan od najboljih igrača na toj poziciji u čitavoj ligi, još su čekali na debi.

"Fast i Furious", odnosno "Brzi i žestoki" nije imao peti nastavak, a na internetu je bilo moguće pronaći svega 225.000 aplikacija, danas ih je preko 1.5 milijardi.

Davno je, dakle, bilo kada je James ostao bez finala NBA lige, pa Amerikanci s pravom vole reći: "Prestanite da mrzite, cijenite veličinu".

James je dvaput osvajao NBA naslov (2012., 2013.) i istih godina je bio MVP finala. Četiri puta je izabran za najkorisnijeg igrača lige (MVP), 12 puta je bio u All Star timu, dva puta MVP All-Star mečeva, 10 puta u prvoj petorci All-Stara, pet puta u najboljom odbrambenoj petorci, rookie godine je proglašen 2004. i dobivao je mnoga druga priznanja. 

Nema šta, kapa dolje za 31-godišnjeg Amerikanca kojeg je Cleveland birao kao prvi pik na Draftu 2003. godine. Pred njim je još nekoliko godina ozbiljne košarke i vjerujemo još nekoliko finala, pa i titula.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi