Rookie koji je nosio Buckse

Brendon Jennings zablistao ove sezone

Rookie koji je nosio Buckse

Brandon Jennings prevodi Milwaukee Buckse sa 25 poena i vodi ih do iznenađujućeg vodstva od 3-2 u seriji protiv Atlante i to na njihovom parketu.

Vrlo su mi zanimljivi bili Bucksi na početku ove NBA godine. Trener Scott Skiles je uvijek tjerao svoje igrače da se zalažu u odbrani, tu je bio i bivši prvi pick drafta Andrew Bogut, te par „otpadnika“: Delfino, Ilyasova...

Kasniju su pokupili i par veterana da nadoknade nedostatak prvog strijelca Micheala Redda, a ova trojka im je donijela dodatnu stabilnost: Kurt Thomas, John Salmons i Jerry Stackhouse.

Ipak, ono zbog čega sam rano ujutru gledao NBA bio je rookie, Brandon Jennings.

Stvari nisu krenule tako dobro nakon što je Jennings odlučio da se prijavi za draft, nakon što je poslije srednje škole proveo godinu dana (ne)igrajući za Lottomaticu iz Rima.

Prvi gaf se desio na noć NBA drafta, kada se nije ni pojavio u dvorani u vremenu kad ga je David Stern prozvao kao deseti pick. Poslije toga uslijedile su mnoge negativne priče o njemu u medijima, a sve je kulminiralo kada je objavljen audio snimak njegovog razgovora sa prijateljem. Jennings je, ne znajući da se razgovor snima, otvoreno ocrnio New York Knickse što ga nisu izabrali, te se već hvalio kako će biti starter u svojoj novoj ekipi.

Sve je krenulo nizbrdo za devetnaestogodišnjaka, ali nije posustao. Povukao se u svoj drugi dom, u košarkašku salu, te je svaki dan radio na svojoj igri, uglavnom na šutu. Pomagao mu je i trener Scott Skiles, bivši playmaker koji drži NBA rekord u broju asistencija u jednoj utakmici sa 30. Nije želio da njegova nova zvijezda bude samo napadač, htio ga je naučiti kako se vodi ekipa.

Brandon se izvinio saigračima, obećao da će dati sve od sebe da izbore play-off. Iako su svi nakon operacije Redda predviđali da će Bucksi biti među zadnjim ekipama na Istoku, mladi play je u tome vidio samo dodatni motiv. Vrijedno je radio i u prvim utakmicama sezone razvio vidljivu hemiju sa startnim centrom, Bogutom.

Kasnije se desilo nešto što niko nije očekivao. 14. novembra, u tek sedmoj utakmici sezone, Brandon Jennings je stavio sebe i Buckse na kalendare svih onih koji prate NBA: Ubacio je 55 koševa Golden State Warriorsima!

Nakon što nije pogodio ništa u prvoj četvrtini, gledao je kako njegova ekipa polako gubi utakmicu. Bekovi Warriorsa su igrali upravo onakvu odbranu kako su im treneri rekli: Zaustavi mu prodor, pusti mu šut. Ali, tu noć ništa nije moglo da spriječi Jenningsa. On i Bogut su ih uništili pick-and-rollom i sa sedam trica iz osam pokušaja Brandon je kažnjavao upravo tu odbranu.

U trećoj četvrtini ubacio je 29, dok je cijeli Golden State skupio 26 poena!

Sezonu je završio sa statistikama od 15.5 poena i 5.7 asistencija po utakmici, a njegovi Bucksi su počeli doigravanje sa šeste pozicije na Istoku. Sjajno.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.