San Antonio razbio Oklahomu, veliko finale sve bliže
Foto: EPA

Spursi vode u seriji

San Antonio razbio Oklahomu, veliko finale sve bliže

M. Šljivak

Košarkaši San Antonio Spursa nalaze se na korak od velikog finala NBA lige. Tim iz Texasa je u svom AT&T Centru u petoj utakmici finala Zapadne konferencije razbio Oklahomu 117:89, te su poveli s 3:2 u seriji.

Prva četvrtina nije naslućivala katastrofu Thundera u ovom meču. Iako su Spursi bolje otvorili meč (7:2), Thunder je sredinom igre u ovoj četvrtini preuzeo vodstvo, te su u nekoliko navrata imali i sedam poena prednosti. 

Ipak, u samoj završnici prve dionice su se mnogo bolje snašli domaći košarkaši. Serijom od 6:0 su zaključili prvi period, a u nastavak se ušlo neriješenim rezultatom 32:32.

 Nastavak meča potpuno pripada Spursima. Vodstvo nisu ispuštali, a iako su na drugoj strani gosti bili u igri, nisu mogli da preokrenu rezultat u svoju korist. Po prvi put su u finišu prvog poluvremena domaći košarkaši otišli na dvocifrenu prednost, a na odmor se otišlo s plus 10, 65:55.

Potpunu katastrofu je Thunder doživio u drugom poluvremenu. Domaći su nemilosrdno punili koš gostujućeg tima, koji nije imao pravi odgovor na fantastičnu igru izabranika Gregga Popovicha. Nakon tri četvrtine pobjednik je već bio poznat. Spursi su imali 20 poena prednosti, 94:74.

Međutim, katastrofa Oklahome se nastavila i u posljednjoj dionici. Prednost je rasla iz napada u napad, Thunder nije imao pravi odgovor, pa je katastrofalan poraz bio neizbježan. Iako je prednost bila i preko 30 razlike, na kraju su Spursi slavili pobjedu od 28 poena prednosti.

Ponovo je fantastičan meč odigrao iskusni Tim Duncan. Završio je susret s double-double učinkom od 22 poena i 12 skokova za 30 minuta na parketu. Sjajan je bio i Manu Ginobili sa 19 poena, dok je za Oklahomu Kevin Durant ubacio 25 poena.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.