Sandrine Gruda najbolja u Evropi
Gruda je vodila Francusku do vrha Evrope

FIBA Europe

Sandrine Gruda najbolja u Evropi

Francuskinja Sandrine Gruda proglašena je najboljom evropskom košarkašicom za 2009. godinu u izboru FIBA Europe-a. 193 centimetra visoka Francuskinja je sa 15,4 poena i 7,7 skokova po utakmici predvodila svoju reprezentaciju do zlatne medalje na Eurobasketu prošlog ljeta u Latviji.

Iza Francuskinje su ostale bivša pobjednica Latvijka Anete Jekabsone-Zogota, trostruka dobitnica ove nagrade Maria Stepanova, MVP Eurobasketa Evanthia Maltsi i španska veteranka Amaya Valdemoro.

"Pratim Sandrinu karijeru već neko vrijeme i moram priznati da je lijepo vidjeti je kako je iz godine u godinu sve bolja. Ona ima potencijal da postane jedna od najdominantnijih igračica svog vremena“, rekao je predsjednik FIBA Europe-a Goerge Vassilokopoulos.

U konkurenciji za najbolju igračicu bilo je nominovano petnaest igračica, a treba istaći da je od njih petnaest samo Talijanka Laura Macchi dobila manje glasova publike od Sandrine Grude. Gruda je pobijedila zahvaljujući glasovima stručnog žirija, a najviše glasova publike dobila je Jekabsone, 8.741 glas, skoro šest hiljada više od Sandrine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.