Senzacija: Acina Hrvatska na koljena bacila Španiju
FOTO: EPA

Velika pobjeda Bogdanovića i društva

Senzacija: Acina Hrvatska na koljena bacila Španiju

A. Beganović

U okviru 1. kola grupe B košarkaškog turnira na Olimpijskim igrama reprezentacija Hrvatske je stigla do senzacionalne pobjede nad Španijom (72:70).

Košarkaška reprezentacija Španije bolje je otvorila susret i dominirala je u prvoj četvrtini koju je riješila u svoju korist rezultatom 21:13. U drugom periodu izabranici Aleksandra Petrovića su u dva navrata uspjeli stići na minus četiri, no na odmor su Španci otišli sa viškom od šest poena (38:32).

Nakon odmora ništa novo, odnosno Španci su izgledali mnogo bolje i njihova prednost je iz minuta u minut rasla da bi tri minuta prije kraja treće četvrtine imali plus 14 (50:36). U tim momentima činilo se da je Hrvatska slomljena, ali Bojan Bogdanović i društvo se nisu predavali i do odmora su uspjeli smanjiti na 54:47.

Do sredine posljednje dionice Španci su držali prednost ali uporni Hrvati se nisu predavali i nekih šest minuta prije kraja zakucavanjem Luke Babića preuzeli su vostvo (57:56). Tada je bilo jasno da nas očekuje neizvjesna zavšnica u kojoj su se bolje snašli Hrvati.

Imala je Španija plus dva minut i pol prije kraja, no sa četiri poena Simona i dva Planinića Hrvatska je nekih dvadesetak sekundi prije kraja stigla na plus četiri. Međutim, tricom za 71:70 Španiju u život vratio Mirotić. Španci su napravili brzi faul nad Šarićem koji je pogodio jedno za 72:70. Španci su imali napad za pobjedu ili izjednačenje, no Šarić je sa zvukom sirene blokirao Gasola za veliku pobjedu Hrvatske.

Kod Hrvatske su najefikasniji bili Bogdanović 23, te Planinić sa 11 poena, dok su Gasol sa 26, te Mirotić sa 19 poena bili najefikasniji kod Španije.

Grupa B, 1. kolo:
Španija - Hrvatska 70:72
Španija: Gasol 26, Fernandez, Rodriguez 10, Navarro, Reyes 5, Claver 1, Hernangomez, Llull 9, Mirotić 19, Rubio.
Hrvatska: Babić 4, Stipčević, Simon 10, Hezonja 5, Šarić 5, Ukić 8, Planinić 11, Bilan 6, Sakić, Bogdanović 23.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi