Slovenci na krilima Dončića i Dragića do polufinala

Slovenci na krilima Dončića i Dragića do polufinala

D. Rakanović

Košarkaši Slovenije savladali su Latviju rezultatom 103:97 i plasirali se u polufinale Eurobasketa. 

Izabranici Igora Kokoškova bolje su otvorili utakmicu i nakon deset minuta igre imali su dvocifrenu prednost (34:23). U drugom periodu Latvijci uspijevaju da preko sjajnih Porzingisa i Davisa Bertansa u potpunosti preokrenu rezultat i na poluvrijeme odlaze sa četiri poena prednosti (55:51). 

U trećem periodu ponovo Slovenci sjajnom igrom Randolpha, Dončića i Dragića dolaze do prednosti koja je do kraja ovo perioda porasla na dvocifrenu. (76:66) U posljednjem periodu Latvijci se vraćaju u život zahvaljujući Porzingisu i braći Bertans, te smanjuju zaostatak na samo dva poena (81:79) na šest minuta do kraja.

Slovenci na krilima Dončića i Dragića ponovo uspijevaju se odlijepiti na osam poena razlike (91:83) na tri minute prije kraja. Latvija za samo minut igre vraća se na dva poena zaostatka (91:89) i to prvenstveno zahvaljujući Porzingisu. Latvija nije iskoristila dva napada, dok su Slovenci poenima sa linije slobodnih bacanja Murića i prodorom Dragića došli do pet poena prednosti (97:92) na 30 sekundi do kraja. Latvijci u penal završnici nisu uspjeli doći do preokreta

Kod Slovenije istakao se Luka Dončić sa 27 poena i osam skokova. Goran Dragić je postigao 26 poena, uz osam asistencija i šest skokova. Klemen Prepelič je postigao 17 poena, a Anthony Randolph je dodao 16 poena uz devet skokova. 

U selekciji Latvije najefikasniji je bio Kristaps Porzingis sa 34 poena i šest skokova. Davis Bertans ubacio je 23 poena, dok je njegov brat Dairis postigao 12 poena. 

Slovenija će u polufinalu igrati protiv Španije koja je u prvom četvrtfinalu bila bolja od Njemačke. 

Slovenija - Latvija 103:97 (34:23, 17:32, 25:11, 27:31)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi