Španija i Litvanija idu kući
Šime Olivari nije mogao pomoći u porazu

Novi Zeland 2009

Španija i Litvanija idu kući

Završen je grupni dio takmičenja na SP za košarkaše do 19 godina. SAD i Australija su grupni dio završile bez poraza, dok su se Španija i Litvanija oprostili od daljeg takmičenja iako su prije prvenstva važili za jedne od favorita za medalju. Četvrtfinalni mečevi su na programu u petak.

SAD su s maksimalnim brojem pobjeda završili grupnu fazu SP. U najtežoj utakmici u dosadašnjem dijelu prvenstva Amerikanci su savladali Litvaniju koja se ovim porazom oprostila od nastupa na SP, što ih svrstava u red najvećih razočarenja prvenstva uz bok Špancima. Ameriku je do pobjede od 76:69 predvodio Tayshaun Taylor sa 13 poena, dok je Litvanac Tomas Slezs bio najbolji igrač utakmice sa 21 poenom i 12 skokova.

U još jednom derbiju ove grupe koji je direktno odlučivao o krojenju tabele Grčka je savladala Francusku rezultatom 76:72. Grčka je odlično otvorila utakmicu napravivši veliku prednost u prvom poluvremenu koju Francuzi nisu mogli dostići. Prvo ime meča bio je odlični Nikolaos Pappas koji je ubacio 20 poena, od čega čak 16 u prvom dijelu. Kaselakis ga je pratio sa 18 poena i 9 skokova, dok je Slukis ubacio 17 poena. Kod Francuza je Bourtis sa 18 poena bio najbolji pojedinac.

Portoriko nije imao težak zadatak da savlada Egipat. Do četvrte pobjede na SP Portoriko je došao na krilima fenomenalnog Michaela Rosariao koji je za 20 minuta prvog dijela ubacio čak 22 poena, a odličnu pratnju imao je u suigraču Raymondu Citranu koji je ubacio 17 poena. Kod Egipta prvo ime meča bio je Adham Mohamed sa 17 poena.

U derbiju grupe F sastale su se dvije neporažene ekipe Australija i Hrvatska, a na kraju je tijesnim rezultatom 79:74 slavila Australija i tako osvojila prvo mjesto u grupi. Australija je prije početka prvenstva bila velika nepoznanica za sve ekipe, ali su kroz grupnu fazu pokazali da su na dobrom putu da osvoje jednu od medalja. Matt Delavedoa je bio prvo ime Australije sa 17 poena, a vrlo dobru partiju pružio je i Ellis sa 14 poena, dok su kod Hrvata Prostran i Zubčić ubacili po 14 poena. Razlog poraza Hrvatske leži u slabijoj igri najboljeg igrača Maria Delaša koji je imao pet izgubljenih lopti.

U utakmici koja je odlučivala o putniku u četvrtfinale Kanada je savladala Argentinu sa 67:57 i tako izbacila Španiju. Joseph sa 20 i Arop sa 18 poena su bili najbolji Kanađani, dok su kod Argentine najbolji bili Lisandro Rosales sa 14 i Luciano Gonzalez sa 12 poena.

Španija nije imala problema sa Kazahstanom, ali se oprostila od takmičenja jer je Kanada slavila. Španija je na prvenstvo došla kao jedan od najvećih favorita, ali je na kraju ispala kao najveće razočarenje. Jorge Santana bio je najbolji igrač kola sa 26 poena, dok je Kazahstanac Zhiguln sa 13 pona bio prvo ime svoje momčadi.

Rezultati:

SAD – Litvanija 76:69
Grčka – Francuska  76:72
Portoriko – Egipat 99:71
Australija – Hrvatska 79:74
Kanada – Argentina 67:57
Španija – Kazahstan 101:71


Poredak:

Grupa E

1. SAD  6-0
2.Grčka 4-2
3. Portoriko 4-2
4.Francuska 3-3
5. Litvanija 3-3
6. Egipat 1-5


Grupa F

1. Australija 6-0
2. Hrvatska 5-1
3. Argentina 3-3
4. Kanada 3-3
5. Španija 3-3
6. Kazahstan 1-5


Parovi četvrtfinala:

SAD – Kanada
Australija – Francuska
Grčka – Argentina
Hrvatska – Portoriko

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.