Španija po drugi put prvak Evrope

U dramatičnoj završnici

Španija po drugi put prvak Evrope

M. Maksimović

Košarkašice Španije po drugi put u svojoj istoriji osvojile naslov prvaka Evrope. U reprizi finala iz 1993. godine, Španija je u uzbudljivoj završnici opet bila bolja od Francuske 70:69. Francuskinje su gledajući statistiku izgubile 18 lopti, sedam više od svojih protivnica iz Francuske, koje su pogodile osam trica.Prednjačila je Alba Torrens koja je pogodila četiri trice.

Španjolke su odradile u prvoj dionici dobar posao, stvorile su prednost od devet poena, ali se Francuskinje vraćaju do poluvremena.U nastavku gledamo izjednačenu utakmicu, niti jedna od reprezentacija ne može stvoriti osjetniju prednost.

Na kraju odluka pada u finišu.Ndongue 34 sekunde prije kraja promašila šut za tricu, a na drugoj strani je u sljedećem napadu devet sekundi do isteka vremena Lyttle bila precizna za 70:67. Dvije sekunde prije kraja Lawson-Wade je promašila tricu za izjednačenje, loptu je dohvatila Gruda, no s istekom vremena uspjela je samo pogoditi utješnu dvojku za konačnih 70:69.

Španiju su do naslova vodile Torrens sa 21 poenom te Lyttle sa poenom manje uz 11 skokova. U poraženoj domaćoj selekciji Sandrine Gruda je utakmicu završila sa 25 poena.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.