Sraman poraz od Finske

Katastrofalna partija bh. reprezentativaca

Sraman poraz od Finske

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u 3. kolu Grupe C posramljena je u duelu sa Finskom. Naime, "košarkaška velesila" iz Finske pobijedila je naš nacionalni tim sa ubjedljivih 92:64.

Za sve su Finci još uvijek hokejaška nacija. Za sve osim za nas. Za nas su i "košarkaška" koja je nedodirljiva, neuhvatljiva i raznovrsna. Mi smo u ovoj utakmici opet na starim navikama. Iznenadni bljeskovi bez kontinuiteta u pobjedama. Uz sve ovo dodajmo i jako loš skauting, rezultat je katastrofa.

1. četvrtina:
Na samom početku utakmice igra se koš za koš. Dobro igra naša prva petorka na čelu sa Domercantom, Kikanovićem i Teletovićem. U 3. minuti na semaforu je 6:6, a onda Kikanović pogađa za naše prvo vodstvo od 6:8. Samo nepun minut nakon te prednosti Domercant sa dvije vezane trojke diže našu prednost na 6 poena (8:14). Tada nastupaju prvi problemi za naš sastav. Ne igramo dobru odbranu, ovdje pogotovo mislimo na slabo zatvaranje reketa, tako da Finci imaju mnogo ofanzivnih skokova. U napadu igramo sporu košarku, pa iako finski igrači dupliraju naše momke protok lopte je veoma spor. U tim momentima Teletović mora u svlačionicu zbog saniranja povrede i sve to prouzrokuje seriju za protivnika od 11:2. Domercant, koji je bio naš najbolji igrač i Bajramović zaustavljaju seriju protivnika pa se prvi period završava rezultatom 24:20 za Finsku.

2. četvrtina:
U nastavku utakmice nastavljamo sa tromom košarkom. Međutim, problemi su manji jer protivnik ulazi dosta rano u probleme sa ličnim greškama, a na momente nas bukvalno spašava Domercant koji igra najboljih 20 minuta Eurobasketa u Litvaniji (18 poena). U ovom periodu Finska dva puta ide na pet poena prednosti. U 12. minuti kada Koivisto sa trojkom postavlja 27:22, da bi uzvratio Domercant. Ali i u 18. minuti kada Mourinen pogađa za 38:33. Imao je protivnik i sedam poena pred sami kraj prvih dvadeset minuta, bilo je 42:35. I tada je najbolje reagovao Domercant, koji tricom spušta rezultat na četiri razlike.

Iako smo protivnika zaustavili na samo 4 trojke iz 12 pokušaja ostaje činjenica da smo odigrali jedno loše prvo poluvrijeme u kojem nas je protivnik iznenadio sa kvalitetnim skokom u napadu, a imali su čak 12 takvih skakanja nakon kojih smo primili čak 22 poena.

Opet katastrofalna treća četvrtina


3. četvrtina:

Drugo poluvrijeme započinjemo mišlju da će nas poraza spasiti tek jedan igrač Domercant. On je iznudio treće lične greške Koponena i Leeja, ali to je sve što su naši napravili. Čak je do 24. minute samo taj igrač i bio strijelac za naš tim sve dok Kikanović nije pogodio. Prosto je nevjerovatno kako smo bili statični u napadu protiv tima koji je očito raspoložen za pravljenje ličnih grešaka. Ali to naš tim nije koristio. Igrači Finske nastavljaju žestoko u odbrani, rastrčano u napadu. Koponen počinje pogađati, Salin se poigrava a mi se polako približavamo katastrofi. U 29. minuti je 17 razlike (70:53). Teletović i Bajramović na trenutak smanjuju ali Rannikko i Salin vezanim trojkama postavljaju 20 poena prednosti (76:56)

4. četvrtina:

U zadnjem periodu prve koševe pogađamo u 33. minuti. Ikonić je bio strijelac. Tada su u igri i svi naši igrači koji do tog trenutka nisu niti ulazili u igru. Greške se redaju jedna za drugom, dok prednost Finaca raste iz minut u minut. Nikkila (85:61), Motola (90:64), te Koivisto (92:64) što je bio i krajnji rezultat ovog katastrofalnog izdanja.

Finska - BiH 92:64
( 24:22, 18:18, 34:18, 16:8)
Alytus Sport and Recreation Centar

Finska: Rannikko 5, Kotti 8, Koponen 14, Virtanen, Mottola 10, Makalainen, Salin 11, Lee 11, Huff 7, Muurinen 4, Nikkila 2, Koivisto 17

BiH: Bajramović 11, Đedović 2, Teletović 6, Domercant 25, Kikanović 7, Vasiljević 2, Bavčić 1, Milošević 2, Ikonić 8, Jazvin, Nešović, Gordić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.